Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki).  Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. pixabay.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne walory. Jak smakują ligole? Do czego użyć konferencji? W czym sprawdzą się węgierki? Podpowiadamy, jakimi rodzajami owoców warto się zainteresować, a także przedstawiamy przepisy na ich wykorzystanie.

Smaki jesieni możemy poczuć w ciastach, przetworach i zwykłej surowej odsłonie. Na straganach roi się od skrzynek pełnych rumianych, gotowych do spożycia owoców.

Jabłka - odmiany, smaki, wykorzystanie

Jabłka to chluba naszych sadów. Polacy są w czołowej grupie producentów tych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian, każda różni się smakiem, wyglądem i konsystencją. Jedni lubią twarde i kwaśne, drudzy wolą słodkie i mięsiste. Niezależnie od gustu, każdy owoc to kopalnia prozdrowotnych składników – witamin, błonnika, wapnia, żelaza, czy też magnezu. Regularne spożywanie normuje trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.

W palecie gatunków każdy znajdzie coś dla siebie. Przyjmuje się, że ze względu na zastosowanie wyróżniamy trzy klasyfikacje.

  • JABŁKA DESEROWE

Do bezpośredniego spożycia najlepsze są odmiany deserowe, są dość twarde, soczyste i mają słodki posmak. Najlepiej wybrać ligole, gale, rubiny oraz jonatany. Dzięki zbitemu miąższowi sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek w formie startej lub krojonej.

  • JABŁKA STOŁOWE

Jabłka stołowe nadają się do surowego jedzenia lub pieczenia. Ich miąższ jest delikatniejszy i będzie doskonały do przygotowania deserów lub dodatku do mięs. Kortlandy, paularedy, lobo, linde, delikatesy, glostery – te odmiany podkręcą smak niejednej tarty lub kaczki podanej w całości.

  • JABŁKA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ

Szarlotka na weekend? Przetwory i dżemy na zimowe dni? Do obróbki termicznej przeznaczone są specjalne rodzaje jabłek. Mają kwaskowy posmak i szybko ulegają rozgotowaniu. Do tej grupy zaliczamy m.in. renety, antonówki, idaredy.

Gruszki - odmiany i klasyfikacja

Gruszki to kolejne owoce, które śmiało możemy wykorzystać w jesiennych przepisach. O ile jabłka dzielimy ze względu na zastosowanie, o tyle odmiany gruszek klasyfikuje się w kategoriach zbiorów.

Wyróżniamy rodzaje:

  • letnie,
  • jesienne,
  • zimowe.

Najpopularniejszy letni owoc to klapsa, duża i słodka, gotowa do spożycia. W okresie jesiennym warto postawić na konferencje i bonkrety – twarde, o gęstym miąższu. Tego rodzaju gruszki będą dobre do przetworów lub ciast. Komisówki i lukasówki to gruszki zimowe, mają słodko-kwaśny smak i nadają się do przetworów i przechowywania. Mało kto wie, że owoce są źródłem jodu i boru, co wpływa korzystnie na pracę mózgu i gruczoł tarczycy.

To też może Cię zainteresować

Śliwki - rodzaje i wykorzystanie

Śliwki to kolejne jesienne owoce, które na co dzień goszczą w naszych sadach. Doskonałe do deserów i obiadów, a także spożywane na surowo, w wersji suszonej czy wędzonej. Bogate w błonnik mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Zawarte w śliwkach witaminy A, C, E oraz polifenole w ciemnych odmianach mają działanie antyoksydacyjne.

Najpopularniejsze rodzaje to:

  • renklody
  • węgierki.

Wyróżnia się także mirabelki, opale, śliwki brzoskwiniowe oraz lubaszki.

Jak wykorzystać jesienne owoce? Sprawdź przepisy w naszej galerii:

Źródło: Medonet

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Materiał oryginalny: Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie