Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śląskie: Walczymy o krupnioka! Marszałek da pieniądze

Agata Pustułka
W sprawie krupnioka chodzi o prestiż i pieniądze
W sprawie krupnioka chodzi o prestiż i pieniądze Marezena Bugała
Radny wojewódzki Michał Wójcik, na co dzień dyrektor Izby Rzemieślniczej w Katowicach, wystąpił do marszałka śląskiego z wnioskiem o sfinansowanie procedur związanych z uznaniem krupnioka za produkt regionalny z certyfikatem UE. Chodzi o wydatek w wysokości około 30 tys. zł. - Nie ma sprawy. Pieniądze będą. Krupniok to dla nas sprawa prestiżowa - obiecuje marszałek Adam Matusiewicz.

MIKETA: KRUPNIOK JEST ŚLĄSKI I KROPKA

JAKI JEST KRUPNIOK? Z PEWNOŚCIĄ NIE OPOLSKI - CZYTAJ WIĘCEJ

Pieniądze są potrzebne m.in. na opłacenie prac ekspertów, których zadaniem będzie nie tylko ustalenie granic geograficznych wytwarzania krupnioka, ale przede wszystkim znalezienie wszelkich historycznych, źródłowych wzmianek na temat produkcji tego niekoronowanego króla śląskiej kuchni. - Opolski Urząd Marszałkowski wsparł swoich cukierników, gdy rejestrowali kołocz śląski, a sprawa z krupniokiem jest identyczna. Nasz urząd nie może więc być gorszy - dopinguje Wójcik.

ŚLĄSKIEGO KRUPNIOKA CHCĄ NAM "ZWĘDZIĆ" DO OPOLA

W przypadku krupnioka trzeba przejść tę samą żmudną drogę rejestracji. Boje o kołocz trwały kilka lat i ostatecznie został zarejestrowany na Opolszczyźnie, gdzie powstało specjalne kołoczowe konsorcjum. Cukiernicy z województwa śląskiego byli niepocieszeni, ale wszystko wskazuje, że w sprawie kołocza dojdzie do ostatecznej zgody dwóch śląskich województw i nie są to tylko pobożne życzenia...

PIERWSZE ŚWIĘTO KRUPNIOKA ZORGANIZOWANO W NIKISZOWCU

- Na zaproszenie cukierników z Rudy Śląskiej przyjechali do nas goście z Opola , by poinformować, co robić, aby wypiekać kołocz zgodnie z zatwierdzoną przez UE recepturą. Zainteresowanie było spore - mówi Maryla Ostojska z katowickiej Izby Rzemieślniczej. - Niekoniecznie trzeba przystępować do konsorcjum. Wystarczy poddać się raz na dwa lata certyfikacji, co kosztuje ok. 250 zł. Myślę, że wielu naszych cukierników zdecyduje się na ten krok - dodaje. Nauczeni kołoczowym doświadczeniem wędliniarze i rzeźnicy z województwa śląskiego chcą krupniokowej współpracy z Opolem.

ZOBACZ, JAK ZROBIĆ TRADYCYJNY ŚLĄSKI OBIAD

KRUPNIOK PRZEBOJEM ŚLĄSKIEJ KUCHNI

Zależy im na przejęciu legislacyjnej inicjatywy. Także dlatego, że w województwie śląskim działa znacznie więcej niż na Opolszczyźnie zakładów wędliniarskich, które od lat chlubią się produkcją niepowtarzalnych krupnioków. Ale teraz ile krupnioków, tyle kulinarnych wariacji. - Prawdziwy krupniok jest z kaszy gryczanej. Jak na święta albo Nowy Rok było świniobicie, to w wielu śląskich domach były wyrabiane. To taki przysmak dzieciństwa - posłanka PO Danuta Pietraszewska, smakoszka krupnioków, nie ma najmniejszych wątpliwości, co do ich właściwego pochodzenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!