Tradycyjny śląski obiad [ZOBACZ, JAK GO ZROBIĆ]

Joanna Oreł
Udostępnij:
Rosół z nudlami, modro kapusta, kluski śląskie i tradycyjne rolady, a na koniec kołocz z posypką - to jest tradycyjny śląski obiad, jaki uczyli się przygotować uczestnicy warsztatów kulinarnych Śląsk od Kuchni, które odbyły się w Rudzie Śląskiej-Czarnym Lesie.

Inicjatorkami wielkiego gotowania, w ramach projektu Śląsk od Kuchni były rudzianki - Małgorzata Hadała oraz Magdalena Nieradzik.

- Jesteśmy zafascynowane Śląskiem - jego kulturą, obyczajami, a że uwielbiamy gotować, to również kuchnią - twierdzi Małgorzata Hadała, współinicjatorka warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Rudzie Śląskiej.

Wszyscy kucharze korzystali oczywiście z przepisów i porad doświadczonych gospodyń - dla nich kuchnia śląska jest czymś naturalnym.

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Ja też ostatnio skusiłem się w Domu Kresowym na bigosik i przyznaje rację -JEST NAJLEPSZY :D Na pewno tam jeszcze wrócę ;D
M
Mario
Niestety bigosu nie probowalem, za to jadlem u nich salatke kresowa. Faktycznie, bardzo smacznie :) Na pewno wpadne jeszcze nie raz ;)
b
bigoslover
Ja tam wolę bigos od wszystkiego, a że w Domie Kresowym ( domkresowy pl ) mają najlepszy to tam cały czas jeżdżę :D
z
zibi
wszystkiego trzeba uczyc - 60 lat na slasku i nic nie umia; ino chlac i krasc - jak turki i "slonzackie gorole " w rajchu:)
H
Helmut
Nie rosół z nudlami tylko nudelzupa !
f
fuslapa
Co niy poradzicie po slonsku szkryflac ?
G
Gustlik
ALE JE TO LOBIOD INO NA NIEDZIELA ABO NA SWIETO.WE TYGODNIU LUBIA POMASZKECIC TYZ WODZIONKA ABO ZUR BO ZE ZURU TO CHOP Z MURU JAK TO PADAJOM.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie