Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta limonkowa PRZEPIS Fit słodkość na zimno

Tomasz Klyta
Tarta limonkowa
Tarta limonkowa fot. kinga paruzel
Tarta limonkowa PRZEPIS: Zaledwie 20 minut zajmie nam przygotowanie tego pysznego deseru. Jak wszystkie przepisy z najnowszej książki Kingi Paruzel „Fit słodkości”, tarta z kremem limonkowym jest przede wszystkim zdrowa. Nie zawiera: glutenu, tłuszczu, laktozy, cukru rafinowanego ani jajek. Podawana na zimno będzie doskonałym deserem na zbliżające się gorące popołudnia.

Tarta limonkowa PRZEPIS:

Składniki na 8 porcji - spód: 2 szklanki orzechów nerkowca, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 limonka, szczypta soli. Krem limonkowy: 2 owoce awokado, 3 limonki , 1/4 szklanki syropu klonowego, szczypta soli. Do dekoracji: 1 limonka, owoce goji. Przygotowanie. W malakserze (rozdrabniaczu) umieść orzechy nerkowca i zmiksuj drobno na konsystencję bułki tartej. Dodaj wiórki kokosowe, daktyle (bez pestek) oraz szczyptę soli. Wlej sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość ponownie zmiksuj, aż zacznie się zbijać w ciasto. Cztery foremki o średnicy 10 cm wyłóż masą orzechową - dno i boki. Odstaw je.

Przygotuj krem limonkowy. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką. Miąższ przełóż do miski. Dodaj sok i skórkę startą z trzech limonek, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż na przygotowany spód. Udekoruj plasterkami limonki i owocami goji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!