Tarta limonkowa PRZEPIS:
Składniki na 8 porcji - spód: 2 szklanki orzechów nerkowca, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 limonka, szczypta soli. Krem limonkowy: 2 owoce awokado, 3 limonki , 1/4 szklanki syropu klonowego, szczypta soli. Do dekoracji: 1 limonka, owoce goji. Przygotowanie. W malakserze (rozdrabniaczu) umieść orzechy nerkowca i zmiksuj drobno na konsystencję bułki tartej. Dodaj wiórki kokosowe, daktyle (bez pestek) oraz szczyptę soli. Wlej sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość ponownie zmiksuj, aż zacznie się zbijać w ciasto. Cztery foremki o średnicy 10 cm wyłóż masą orzechową - dno i boki. Odstaw je.
Przygotuj krem limonkowy. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką. Miąższ przełóż do miski. Dodaj sok i skórkę startą z trzech limonek, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż na przygotowany spód. Udekoruj plasterkami limonki i owocami goji.
Uwaga: przed podaniem przechowuj w lodówce. Ciasto można zamrozić. Należy je wyjąć z zamrażalnika 60 minut przed podaniem.
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*Matura 2016: Jak pisać, żeby zdać ARKUSZE + ODPOWIEDZI + TESTY
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
* Kara za gwałt zbiorowy w Pietrzykowicach za niska! Jest apelacja
*Pomnik powstań śląskich zapłonął na czerwono ZDJĘCIA + WIDEO
*Najlepsze prezenty na Komunię 2016: Dziecko będzie zachwycone
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?