250 ml ciemnego piwa Guinness
250 g masła
75 g kakao
400 g drobnego cukru do wypieków
142 ml kwaśnej śmietany min. 18 proc.
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
275 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
[/cyt]
Najpierw do szerokiego garnka należy wlać piwo, dodać do niego pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści w piwie. Po zdjęciu z palnika wlewamy także przesiane kakao i cukier. Wszystko trzeba wymieszać.
Mikserem w innym garnku ubijamy kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Całość wlewamy do mieszanki piwnej i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Ciasto wlewamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45 do 60 minut. Jak już ciasto się wystudzi, dekorujemy je polewą czekoladową.
Poniżej podajemy przepis na polewę czekoladową:
40 gram masła należy roztopić, dodać do garnuszka 100 gram połamanej, gorzkiej czekolady. Całość ze sobą mieszamy do rozpuszczenia. Po lekkim ostudzeniu polewamy wierzch ciasta.
Dodatkowo można przygotować lukier z serka kremowego philadelphia:
Delikatnie ubijamy serek philadelphia (300 g), dodajemy przesiany cukier puder (150 g), dalej ubijając. Później dodajemy 125 ml smietany kremówki i znowu lekko ubijamy. Wykładamy na ciasto.
Źródło: dziennikzachodni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?