Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacyjne porady dla każdego - wszystko o ogórkach

MOKR
Z ogórków o tej porze roku można wyczarować prawdziwe przysmaki. Wykonany samodzielnie słoik ogórków kosztuje połowę sklepowej ceny. Poza tym domowe przetwory nie zawierają konserwantów.

Na Śląsku nie mamy najlepszych gruntów do uprawiania warzyw korzeniowych, gdyż one kumulują metale ciężkie. Dlatego większość działkowców sadzi pomidory, ogórki, czy truskawki.

Trzeba jednak znać kilka zasad jeśli jednak decydujemy się na przetwory z ogórków. Po pierwsze warto zastąpić sól jodowaną solą kamienną. W supermarketach nie ma już żadnego problemu z kupnem soli gruboziarnistej, kamiennej. Sprowadzają ją także mniejsze sklepy. Co prawda, niektórzy nie widzą różnicy w smaku ogórków doprawionych solą jodowaną czy kamienną, ta druga jest jednak o wiele zdrowsza.
Nie tylko do przetworów, ale i w diecie powinniśmy stosować raczej sól kamienną, gruboziarnistą lub morską, a nie jodowaną.
Sól kamienna zawiera mikroelementy łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Sól jodowana zaburza metabolizm, jest sztucznie jodowana. Częściej właśnie mówi się ostatnio o tym, że taka sól nie jest zdrowa.

Jeśli chcemy przygotować ogórki kiszone, wybierajmy raczej ogórki nieduże i podłużne, gdyż okrągłe robią się puste w środku. Poza tym warto kupić warzywa z wiadomego źródła, uprawiane bez użycia nawozów chemicznych.
Gdy kisimy ogórki, do każdego słoika włóżmy także liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu. Wtedy ogórki robią się twarde. Najtańsze ogórki kupimy na giełdzie warzywnej. Na targowiskach też jest taniej niż w supermarketach i w sklepach z warzywami.

Wiadomo, że zdrowe są produkty naturalne. Bardziej korzystne dla zdrowia są ogórki kiszone niż konserwowe. Wszystko dlatego, iż ogórki kiszone zawierają naturalne enzymy fermentacyjne.
Tymczasem ogórki konserwowe i niektóre sałatki są często przyrządzane z octem. Ocet z kolei, podobnie jak kwasek cytrynowy zaburza pracę dwunastnicy. Lepiej spożywać więc kwaśne naturalne produkty, dodawać do potraw na przykład cytrynę.
Jest jeszcze jedna ważna rzecz jeśli chodzi o zjadanie ogórków. Nie łączmy ich z pomidorami, jeśli mamy ochotę na sałatkę ze świeżych warzyw. Warto pamiętać, że ogórki posiadają enzymy, które rozkładają witaminy w pomidorach.

Gdy robimy przetwory...
• jeśli po odwróceniu słoik będzie przeciekał, trzeba zmienić nakrętkę i ponownie gotować przetwory
• przetwory domowe powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu
• nakrętki do słoików typu twist mogą być wykorzystywane trzy razy
• wszystkie owoce i warzywa przygotowane do suszenia, kwaszenia czy konserwowania muszą być dokładnie umyte. Naczynia, w których będziemy je przechowywać powinny być dokładnie umyte i wyparzone w gorącej wodzie
• lepiej nie używać żadnych metalowych naczyń. Przeciery powinno się mieszać tylko drewnianą łyżką.



*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA LIPIEC 2013
*Sławny śląski aktor Jacenty Jędrusik nie żyje [ZOBACZ NAJLEPSZE ROLE]
*Alarmy bombowe w Polsce i na Śląsku. Sprawcy napisali: WYDAJEMY WYROK ŚMIERCI
*Gwałtowne burze na Śląsku. Dramat mieszkańców Pszczyny, Czechowic i Goczałkowic ZDJĘCIA i WIDEO

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!