Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

XI Festiwal Śląskie Smaki: Najlepsi kucharze na rynku w Katowicach

Redakcja
Rusza nabór drużyn, biorących udział w konkursie kulinarnym XI Festiwalu „Śląskie Smaki”. Śląska Organizacja Turystyczna zaprasza gotujące rodziny, koła gospodyń wiejskich, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. 4 czerwca Rynek w Katowicach będzie najsmaczniejszym miejscem w regionie. Bądźcie tam! W trakcie konkursowych zmagań uczestnicy przygotowują przystawkę lub deser, zupę i danie główne. To, co musi je łączyć to lokalność – ideą festiwalu jest promowanie regionalnej kuchni województwa śląskiego.

– W trakcie dziesięciu poprzednich imprez odkryliśmy wiele potraw kuchni śląskiej, jurajskiej czy beskidzkiej. Cześć z nich wprowadzono do kart restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, dzięki czemu dziś można je zjeść na co dzień. Mam nadzieję, że i tym razem uczestnicy przygotują coś naprawdę wyjątkowego – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. 

Tegoroczna, już XI edycja Festiwalu, odbędzie się 4 czerwca w Katowicach. Jak co roku kucharze będą rywalizować o zaszczytny tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” i nagrodę Złotego Durszlaka. By wziąć udział w konkursie kulinarnym trzeba wysłać zgłoszenie. Organizatorzy czekają na nie do piątku, 6 maja. Ilość miejsc jest ograniczona. 

Regulamin i konkursowe zgłoszenia można pobrać z www.slaskiesmaki.pl. Dziennik Zachodni jest patronem medialnym imprezy. Zapraszamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!