Apartamentowce Złota 19 w Katowicach to projekt architektów z Gliwic - Zalewski Architecture Group. Białe ściany, patio i tarasy na dachu

Dorota Niećko
Dorota Niećko

Wideo

Zobacz galerię (16 zdjęć)
Architekci z Gliwic zaprojektowali białe, kameralne osiedle w Katowicach, tuż przy Parku Śląskim. Mieszkania nie są duże, mają od 50 do 70 metrów. Tuż obok bloków z PRL, wśród drzew, stanęły apartamentowce Złota 19. Autorzy projektu to Zalewski Architecture Group. Już zdobyli nagrodę i wyróżnienie za ten projekt.

Ten projekt nazwali "Funkcjonalna Abstrakcja". Dwa pięciokondygnacyjne budynki mieszkalne połączone parkingiem podziemnym stoją przy ulicy Złotej 19 w Katowicach, w dzielnicy Dąb i tuż przy Parku Śląskim. Podczas 4 Design Days w Katowicach w lutym 2020 inwestycja została nagrodzona w tegorocznym Housemarket Silesia Awards 2020 (wyróżnienie w kategorii Architektura) oraz wyróżnienia w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego 20 w kategorii Obiekt.

Autorzy projektu to architekci z Gliwic z pracowni Zalewski Architecture Group: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski, a inwestor to firma Premium Profit Service.

W sumie inwestycja zajmuje 3901,83 m kw. Jak opisują to architekci z pracowni Zalewski Architecture Group:

- Projekt apartamentowców zakładał maksymalne wykorzystanie niewielkiej powierzchni działki.

Dalej w opisie osiedla czytamy: Obok funkcji praktycznej projektanci Zalewski Architecture Group nie zapomnieli o wpisaniu całości w kontekst katowickiej architektury. Zastosowanie monochromatycznych barw, minimalistycznych brył oraz abstrakcyjnej gry kompozycji otworów to twórczy ukłon w stronę śląskiego modernizmu.

Zespół budynków mieszkalnych przy ulicy Złotej 19 w Katowicach obejmuje 2 obiekty mieszkalne, 5-kondygnacyjne, z mieszkaniami o powierzchni 50 - 70 mkw. Na ostatnich kondygnacjach znajdują się apartamenty o powierzchniach od ok. 100 do 150 mkw (z antresolą), z bezpośrednim dostępem do tarasów. Pomiędzy budynkami przewidziano półpubliczny teren rekreacyjny dostępny dla mieszkańców.

Dwa podłużne obiekty wydzielające wewnętrzny „dziedziniec” stanowi rozwiązanie uwzględniające optymalne parametry mieszkań doświetlenie światłem słonecznym, dostęp do strefy ogrodu o charakterze półprywatnym, miejsca do stałego garażowania, przy jednoczesnym maksymalnym wykorzystaniu dostępnej powierzchni działki. Lekko, geometrycznie Modularny układ mieszkań znajduje odzwierciedlenie w geometrycznej kompozycji elewacji budynków ukształtowanej jako szachownica naprzemiennie występujących pól przeziernych i pełnych (w elewacjach klatek schodowych) oraz okien i wnęk (loggii) w części mieszkalnej.

Ta koncepcja to ukłon w stronę moderny

Efekt wzmacnia dominująca kolorystyka bieli ścian, kontrastująca z zacienionymi polami wnęk. Zasada ta jest kontynuowana w formalnej kompozycji zielonego terenu dziedzińca. Otwarcie narożników i cofnięcie ostatniego piętra od lica elewacji pozwala na optyczne obniżenie budynków i nadanie lekkości ich bryłom.

ARCHITEKTURA, ZOBACZ KONIECZNIE

Twórcze nawiązania Koncepcja urbanistyczno-architektoniczna zakłada kontynuację skali i gabarytów sąsiadującej zabudowy mieszkaniowej. Koncepcja formalna zaś zastosowanie monochromatycznych barw, minimalistycznych brył oraz wspomnianej abstrakcyjnej gry kompozycji otworów jest twórczym ukłonem w stronę katowickiego modernizmu i sąsiadującej poprzez Park Śląski ikony śląskiej architektury Osiedla Tysiąclecia.

Architekci z Zalewski Architecture Group to również autorzy spektakularnego projektu biur w dawnej poczcie w Gliwicach, bajkowej, złotej klatki schodowej w kamienicy w tym mieście, czy surrealistycznego projektu wiszącej ścieżki między kamienicami.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Materiał oryginalny:

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

S
Ss

Luksfery jak w łazni kopalnianej, fatalnie zlokalizowana działka, cały smród z spalin z ul. Złotej idzie na te budynki. Gratuluję jury poczucia humoru.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3