Co robić, żeby długo nie być głodnym i trochę oszukać nasz mózg i żołądek? Nie wystarczy, że będzie pili litrami niegazowaną wodę lub skubali liście sałaty. Głodowanie nie ma właśnie sensu, bo w końcu załamujemy się i sięgamy po zakazane produkty.

Co jeść, żeby oszukać głód, nie sięgać po małowartościowe "zapychacze"?

Warto wiedzieć, że wszystko zależy od poziomu glukozy we krwi. Im wyższy, tym dłużej nie będziemy głodni.

Dlatego trzeba wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, gdyż wówczas zapewniamy organizmowi, że poziom glukozy na wysokim poziomie będzie się utrzymywał długo, co stłumi poczucie głodu, bo poziom ten będzie rósł stopniowo.

Indeks glikemiczny wskazuje, jak szybko po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi tuż po zjedzeniu danego produktu. A chodzi o to, by poziom rósł stopniowo i długo się potem utrzymywał na wysokim poziomie.

Oto 10 produktów, które warto jeść, żeby jak najdłużej nie czuć głodu. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością. 

Czy zauważyli Państwo, że na tej liście nie ma mięsa? Jeśli nie przepadają Państwo za mięsem, a potrzebują dostarczyć organizmowi białko, polecamy 10 wegetariańskich zamienników mięsa. Znacie je?

Zaskakująca wystawa STOP SMOG w Katowicach

Najciekawsze startupy na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach