Według tradycji, z chwilą przyniesienia do domu poświęconych pokarmów kończy się Wielki Post i zaczyna radosny czas świąt wielkanocnych.
Dawniej święcenie odbywało się na szlacheckich dworach, a poświęcone musiały być wszystkie dania, które miały się znaleźć na świątecznym stole. Co więcej, oprócz pokarmów święcono także rzeczy potrzebne do gospodarstwa, takie jak woda, kasza, ziemniaki, a także po garści zboża używanego później do siewu.
Dziś w zależności od regionu w wielkanocnych koszyczkach pojawiają się coraz to nowe specjały - przy czym niektóre z nich nie mają nic wspólnego z wielkanocną tradycją.
Warto zatem pamiętać, że dobór produktów niesionych do święcenia w wielkanocnych koszyczkach nigdy nie był przypadkowy.
Zgodnie z chrześcijańską tradycją, koniecznie musi się w nim znaleźć siedem błogosławionych darów Bożych, które symbolizują treść chrześcijaństwa. A oprócz tego wielkanocny Baranek, który jest znakiem zmartwychwstałego Chrystusa. Jezus - tak jak Baranek Ofiarny - oddał życie za ludzi, żeby zmartwychwstać i zatriumfować nad grzechem i śmiercią.
Najczęściej baranek występuje z chorągiewką, podobnie jak sylwetka Zmartwychwstałego Chrystusa ze sztandarem, symbolem zwycięstwa i tryumfu. Baranek do koszyczka może być z ciasta, czekolady albo cukru. Dawniej na kształt baranka formowano bryłę masła przeznaczonego na świąteczne śniadanie.
Jajko - symbolizuje odrodzone, nowe życie (do koszyczka wkładamy je w postaci pisanek, a do tego dokładamy co najmniej jedno świeżo ugotowane na twardo, którym będziemy się łamać przy składaniu życzeń w czasie śniadania wielkanocnego. Według tradycji poświęcone w Wielką Sobotę jajka mają gwarantować obfitość dóbr, zapewniać dobre zdrowie i szczęście w miłości.
Chleb - niezależnie od kultury, był i jest pokarmem niezbędnym do życia. Gwarantuje dobrobyt i pomyślność. Jeden z najważniejszych symboli w tradycji chrześcijańskiej - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.
Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek, bo przecież w dawnych czasach nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm. Kiedyś był to choćby plaster szyneczki, a od XIX wieku słynna polska kiełbasa.
Ser - jest, jako produkt mleczny pochodzący od krów, owiec i kóz, symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.
Chrzan - zawsze był ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność.
Sól - to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy. Stąd twierdzenie o "soli ziemi", jak to w Kazaniu na Górze powiedział Chrystus o swoich uczniach.
Ciasto - do koszyka ze święconką "dostało się" jako ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości. Zwykle reprezentowane bywa przez wielkanocne babki. Trzeba pamiętać, że winien to być wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkarni. Wystarczy zwykła domowa drożdżówka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?