Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Wegetarian. 7 przepisów dla wegetarian i wegan. W tych potrawach nie ma nawet odrobiny mięsa - burger z buraków i bezmięsne burrito

Paweł Kurczonek
Paweł Kurczonek
Składniki:80 g porapęczek natki pietruszki150 g dyni180 g tofu naturalnego2 łyżeczki słodkiej papryki1/3 łyżeczki tymianku1/3 łyżeczki czarnej soli1 łyżeczka sezamu
Składniki:80 g porapęczek natki pietruszki150 g dyni180 g tofu naturalnego2 łyżeczki słodkiej papryki1/3 łyżeczki tymianku1/3 łyżeczki czarnej soli1 łyżeczka sezamu Paweł Kurczonek / Polska Press
Ziemniaki zostaw, mięsko zjedz – zapewne wielu z nas słyszało te słowa od rodziców lub dziadków w odpowiedzi na „ja już nie mogę”. Coraz więcej specjalistów, w tym lekarzy, podkreśla, że prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć „mięso zostaw, zjedz warzywa”. A że dzisiaj świętujemy Dzień Wegetarian, z tej okazji przedstawiamy siedem przepisów na bezmięsne dania. Kto chętny na burgera z buraków?

Specjaliści biją na alarm - przemysłowa hodowla mięsa wyrządza wiele szkód

Specjaliści żywieniowi nie mają wątpliwości. Mięso, które kupujemy obecnie w sklepach nijak się nie ma do tego, które gościło na stołach naszych babć i dziadków. Z racji powszechnie stosowanych „polepszaczy” i „przyspieszaczy”, mięsa dostępnego w naszych marketach nie można określić mianem zdrowego.

Również warunki przemysłowej hodowli zwierząt, mówiąc oględnie, pozostawiają wiele do życzenia. Obrońcy praw zwierząt wielokrotnie i nieustannie przypominają o bardzo złych warunkach hodowli. Podkreślają, że świnie i krowy, których mięso później jemy, trzymane są w ciasnych, niewygodnych zagrodach, nie mają praktycznie żadnej możliwości poruszania się i rzadko które zwierzę zobaczy w swoim życiu świeżą trawę i światło słoneczne na wolnym wybiegu.

Specjaliści alarmują również, że masowe hodowle zwierząt mają katastrofalny wpływ na środowisko. Produkują gigantyczne ilości dwutlenku węgla stanowiące niemal 20 proc. całej produkcji gazów cieplarnianych wytwarzanych na świecie przez człowieka. Drugim gazem cieplarnianym produkowanym przez hodowle jest metan. Wytwarzają niemal 44 proc. całej światowej produkcji.

Fachowcy podkreślają również, jak gigantyczne ilości wody są potrzebne, by uzyskać 1 kilogram mięsa. Najpierw należy nawodnić uprawy, na których rośnie pasza dla zwierząt. Zwierzęta należy napoić, niezbędne jest również mycie zagród, a później samego mięsa. Brytyjskie pismo The Guardian donosi, że, podsumowując poszczególne etapy hodowli, do wyprodukowania 1 kilograma wołowiny zużywane jest… 15 tys. litrów wody! Kilogram mięsa drobiowego potrzebuje „jedynie” 4,3 tys. litrów.

Mięso na obiad? Nie, dziękuję.

Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, a nawet – z wszelkich produktów spożywczych pochodzenia odzwierzęcego. Jedną z takich osób jest Arnold Schwarzenegger. Słynny kulturysta i aktor w dokumencie „The Game Changers” obszernie mówił o korzyściach odstawienia ogromnych steków, którymi niegdyś się zajadał. W Polsce znanym weganinem jest Marek Piekarczyk, wokalista rockowy występujący przez lata w grupie TSA.

Na kolejnych stronach naszej galerii przedstawiamy siedem przepisów, w których nie znajdziecie ani grama mięsa. W większości z nich nie ma również innych produktów odzwierzęcych. Kto chętny na wegańskie burrito lub burgera z buraków?

Zobacz także

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera