Festiwal Śląskie Smaki Katowice: Rączka vs. Czubak. Wybieracie krupnioka czy kaszankę? ZDJĘCIA WIDEO

Tomasz Klyta
Tomasz Klyta
Pojedynek Remigiusza Rączki z Marcinem Czubaką podczas Festiwalu Śląskie Smaki
Pojedynek Remigiusza Rączki z Marcinem Czubaką podczas Festiwalu Śląskie Smaki Tomasz Klyta/Dziennik Zachodni
Kulinarny pojedynek Remigiusza Rączki z Marcinem Czubakiem był gwoździem programu podczas XI edycji Festiwalu Śląskie Smaki, który w sobotę odbywał się na katowickim rynku. Kucharze przygotowali dla uczestników imprezy krupnioka, czy jak kto woli: kaszankę.

Od wczesnych godzin popołudniowych w Katowicach na rynku trwał XI Festiwal Śląskie Smaki. Założeniem festiwalu jest to, że co roku odbywa się w innym miejscu, aby pokazać różnorodność śląskiej kuchni. Punktem programu, cieszącym się ogromną popularnością widzów, był pojedynek pomiędzy znanym z TVP Katowice Remigiuszem Rączką, a Marcinek Czubakiem, finalistą programu Top Chef.

Kucharze zaprezentowali swoje pomysły na słynnego krupnioka, jednak przygotowali danie w zupełnie inny sposób. Remigiusz Rączka zaprezentował bowiem krupniokowy... tort z dodatkiem szpinaku. Marcin Czubak z kolei, złagodził swoje danie - nazywając je kaszanką - dodatkami w postaci m.in. majonezu i ziół.

Czasowo, zdecydowanie zwyciężył Marcin Czubak, jednak zdaniem widzów, oba przygotowane dania były przepyszne. Przygotowanych wcześniej 600 porcji, rozeszło się w kilkanaście minut.

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

f
filatelista
Jest otwarty na nowe smaki, hehehe
f
filatelista
Doktora, o malo co habilitowanego. On to ci wcina kutie na Boże Narodzenie i bialy barszcz a nie żur na Wiekanoc. Tradycje ze Stubienki wiecznie żywe.
k
karlus
Tyta - nie obrażaj koni porównując je do przygłupa ze ZBOWiD-u!
Szykownej niedzieli Ci życza!
k
karlus
Na wulcu w Cielmicach będzie święto "kutii i żurku śląskiego" zakrapiane bryną i mamrotami. A na koniec odbędzie się tradycyjne na tym terenie - ciuuulanie bergami po samochodach...
Strach pomyśleć co będą serwować pod kupą złomu w Katowicach zwaną wieżą spadochronową ;-)
o
otto
ale chetnych bylo malo.
T
Tyta
a cos to gorolu kon, ze parskosz?
f
filatelista
Krupniole.
Parsk chopoki
Dodaj ogłoszenie