Hotel Campanile w Katowicach przy A4 ma urodziny. Remont, nowy wystrój i 3 gwiazdki w planach. Był warsztat kulinarny z Remigiuszem Rączką

DNZaktualizowano 
Hotel Campanile w Katowicach świętuje 20. urodziny. Pokazał też wnętrza po remoncie. arc./Lucyna Nenow
To pierwszy hotel, jaki powstał w Katowicach po transformacji. Pamięta szalone imprezy lat 90. Campanile świętuje 20. urodziny. Z tej okazji premierę miały wnętrza po remoncie i w nowej aranżacji. Były też warsztaty kulinarne Remigiusza Rączki z udziałem zawodników GKS Katowice.

Kiedy go otwierano w roku 1999, w Katowicach stały jedynie PRL-owskie molochy: hotel Warszawa (dziś Novotel), Katowice, Silesia. On był symbolem wolnego rynku i... grubej kasy. Zawsze obłożony na 100 proc. w 77 pokojach, zawsze z kompletem w restauracji, która do dziś serwuje śląską kuchnię (szef kuchni jest Ślązakiem). Z wystrojem w stylu prowansalskim (bo to sieć francuska, choć obecnie z kapitałem chińskim) z dominującym kolorem pomarańczowym, drewnianym barem, klimatyzacją i geometryczną elewacją - był symbolem luksusu lat 90. Pracownicy pamiętają, jak kiedy nocował tu Michał Wiśniewski i zespół Ich Troje, był otoczony przez policję, bo tylu fanów zgromadziło się na dziedzińcu. Nocowała tu też Anna Seniuk czy Tomasz Stockinger. To był pierwszy hotel Campanile w Polsce. Trudno uwierzyć, że Campanile ma "zaledwie" dwie gwiazdki. Ale to się ma zmienić.

- Staramy się o trzy gwiazdki, i po remoncie spełniamy już wymogi - mówi Natasza Merta-Gierka, dyrektor hotelu.

Remont trwał pół roku i podzielono go na dwa etapy. Pierwszy zaczął się we wrześniu 2018, a skończył w listopadzie. W ekspresowym tempie wyremontowano trzy piętra i restaurację, by zdążyć na grudniowy szczyt klimatyczny. Kiedy goście COP 24 wyjechali, zaczął się drugi etap remontu. 20 marca 2019 oficjalnie nowe wnętrza miały swą premierę. O dawnej świetności w prowansalsko-retro stylu przypominają jedynie archiwalne fotografie, ustawione w lobby czy restauracji. I wanny, które pozostały w kilku pokojach - wcześniej były w każdym, teraz większość łazienek wyposażona jest w prysznice.

Zobacz zdjęcia:

- Nasz bufet - teraz w jego miejscu jest bar - był hitem - wspomina Natasza Merta-Gierka. - Był tu bufet przystawek i deserów. Kucharze musieli uwijać się od rana cały rok, by bufety zawsze były pełne. A na środku stał... grill, gdzie kucharze przygotowywali potrawy na oczach gości.

Goście zaś uwielbiali steki z grilla. Teraz grilla nie ma, jest restauracja "Pleasure", która łączy w sobie kawiarnię, restaurację i miejsce do pracy, z nieodłącznym common- table z możliwością podłączenia się do sieci.

Jako że restauracja w Campanile słynie ze śląskiej kuchni, na urodziny zaproszono kucharza Remigiusza Rączkę, który poprowadził warsztaty kulinarne. Wzięli w nich udział m.in. zawodnicy GKS Katowice. Trzy drużyny pod okiem Rączki musiały przygotować przystawkę (krupniok, śledź), zupę (żur) i drugie danie (karminadle). Menu było zaskakujące, choć to kuchnia śląska: np. krupnioka podano z imbirem, kminem i cynamonem. Jedno z dań z warsztatu pojawi się w menu restauracji od maja 2019.

Hotel Campanile w Katowicach oferuje 77 pokoi, w których znajduje się część sypialna, kącik do pracy oraz łazienka. Są pokoje z udogodnieniami dla osób niepełnosprawnych oraz pokoje rodzinne z możliwością uzupełnienia o łóżeczko dziecięce. Hotel akceptuje zwierzęta. Ma 3 klimatyzowane sale konferencyjne o powierzchni 245 m2. Jest częścią Louvre Hotels Group, która ma obecnie w portfolio ponad 2600 hoteli w 54 krajach, w standardzie od 1 do 5 gwiazdek, z historycznymi markami Louvre Hotels Group (Première Classe, Kyriad, Kyriad Direct, Campanile, Tulip Inn, Golden Tulip, Royal Tulip), 5 markami sieci Sarovar w Indiach, francuską grupą Hôtels & Préférence oraz chińską marką Metropolo. Louvre Hotels Group jest spółką zależną Jin Jiang International Holdings Co., Ltd., piątej co do wielkości grupy hotelowej na świecie. W Katowicach grupa buduje już kolejny hotel - przy Ceglanej (dwubrandowy - Kyriad i Premiere Classe, w sumie ponad 200 pokoi), przymierza się też do hotelu Golden Tulip. Taki hotel działa już w Bielsku-Białej.

Remigiusz Rączka prowadził warsztat kulinarny w Hotelu Campanile w Katowicach - zobacz wideo:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3