Regionalna polska kuchnia
Coraz częściej restauratorzy w Polsce odbiegają od wyszukanych, europejskich receptur. Na bok idą owoce morza czy egzotyczne mieszanki. Do łask wracają za to potrawy proste i regionalne, z produktów, które dostać można na przykład na lokalnym targu, a które od wieków gościły na stołach polskich domostw.
Z tych dań słynie Polska. Znacie wszystkie potrawy?
Podstawą kuchni polskiej są przede wszystkim ziemniaki, kasze oraz potrawy z mąki, a także dania oparte na kapuście, fasoli, grochu i ziołach. Wpływ na smak i zakres dań ma przede wszystkim bogata historia naszego kraju. Zmieniały się granice, przecierały się różne kulinarne wpływy, niektóre potrawy zachowały się na polskich ziemiach po dziś dzień. Wśród najbardziej znanych wymienić możemy zupy takie jak czarnina, żur, barszcz czerwony, grzybowa czy flaczki, ale też mięsiwa, zwłaszcza dziczyzna, dania z drobiu hodowlanego - kaczki, kurczaki, gęsi. Nie możemy zapomnieć też o gołąbkach, bigosie i pierogach, na które jest tyle samo przepisów, ile regionów.
Kontakt ze światem zaowocował sprowadzeniem do Polski wielu warzyw i owoców. Za ich prekursorkę na naszych ziemiach uważa się królową Bonę Sforzę, która podarowała Polakom włoszczyznę.
Po zakończeniu II wojny światowej kuchnia polska przeszła gruntowną reformę. Panujący ustrój mocno wpłynął na wachlarz kulinarny, a jadłodajnie, szczególnie popularne w PRL-u, serwowały najchętniej zupę pomidorową i kotlety mielone z burakami. Przez chwilę kucharze jakby zapomnieli o całym bogactwie regionalnych specjałów. Na szczęście po zmianie systemu - kuchnia polska wróciła do łask w całej swej okazałości, z bogatą gamą aromatów, barw i smaków. Teraz stanowi prawdziwe źródło inspiracji do gotowania nie tylko w najlepszych restauracjach, ale i domowym, kuchennym zaciszu.
Ikoniczne dania z różnych części Polski. Spróbowalibyście?
Jak wspominaliśmy, na kuchnię regionalną w naszym kraju składały się głównie potrawy z ziemniakami i kaszami czy zbożami, a także mięsiwa i kapusta. Wiele z dań, które chcemy dziś wam pokazać, bazuje właśnie na tych składnikach. Urosły rangą do ikonicznych w swoich regionach i koniecznie spróbować musi ich każdy turysta.
Zebraliśmy dla was najciekawsze i praktycznie obowiązkowe potrawy do spróbowania w czasie podróży kulinarnych po Polsce. Jesteśmy ciekawi, czy którychś z nich udało wam się już spróbować?
Jedliście te regionalne dania?
Ikoniczne dania regionalne. Dla tych smaków warto ruszyć w P...
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- Tanie domy z potencjałem w woj. śląskim. TOP 13 domów do remontu w cenie mieszkania
- Gotuj z Anią Starmach! Oto 15 pysznych przepisów na Wielkanoc. Palce lizać!
- Bytom: TESCO przy Chorzowskiej będzie zrównane z ziemią? Trwają prace rozbiórkowe
- Nietypowe dania wielkanocne - sprawdź, jakimi potrawami możesz zaskoczyć bliskich!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?