18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Katowice: Czy hamburger z krupnioka wyprze tego "tradycyjnego"?

Justyna PrzybytekZaktualizowano 
Warszawiak pyta w środku nocy na Mariackiej: gdzie zjem roladę i kluski śląskie? Zamiast odpowiedzi, konsternacja. W stolicy województwa śląskiego nocą łatwiej o kebaba niż roladę, kluski, czy krupnioka. Tak było. Czy hamburger z krupnioka wyprze tego "tradycyjnego"?

CZYM JEST KRUPNIOK I JAK SIĘ TO JE? CZYTAJ WIĘCEJ

Radny wojewódzki Michał Wójcik pod koniec grudnia wystąpił do marszałka śląskiego z wnioskiem o sfinansowanie procedur związanych z uznaniem krupnioka za produkt regionalny z certyfikatem Unii Europejskiej. Marszałek Adam Matusiewicz pomysłowi przyklasnął, pieniądze - 30 tys. zł - dać obiecał i dodał, że sprawa krupnioka jest dla regionu prestiżowa.

Prestiżowa w teorii, bo jak przychodzi co do czego - w tym przypadku do próby zjedzenia krupnioka, nie daj Boże nocą - praktyka kuleje, a teoria ma się nijak do rzeczywistości. Bo śląską kuchnią się chwalimy, promujemy, ale gdy przychodzi pora kolacji, to gościa spoza województwa prowadzimy na kebaba, kurczaka po indyjsku albo pizzę. Powód? W godzinach wieczornych i nocnych w Katowicach śląskich smakołyków nie uświadczymy. Tak było.

Na Śląsku łatwiej o kebaba niż krupnioka

Rewolucję wprowadza Patrycja Walter, od ośmiu miesięcy właścicielka Cyferblatu przy ul. Damrota i piewczyni kuchni fusion (to łączenie różnych tradycji w jednym daniu). Kilka dni temu Cyferblat przeistoczył się w Cyferblat Śląski Bar & Bistro, w którym owszem zjemy hamburgera, ale... z krupniokiem.

- Zmiana menu to odpowiedź na skargi katowiczan, którzy oprowadzają po mieście znajomych z zagranicy i Polski. Chodzą po knajpach i klubach, przychodzi północ i chcą coś zjeść. Najlepiej typowo śląskiego, żeby się pochwalić i pokazać znajomym śląskie smaki - tłumaczy Walter. Z chwalenia zazwyczaj wychodzą nici, bo o godzinie 24 w Katowicach najłatwiej właśnie o kebaba.
- Nie ma tych wszystkich dań, którymi możemy się poszczycić, bo restauracje ze śląską kuchnią działają, ale zazwyczaj do 18 - dodaje Patrycja.

Hamburger z krupnioka

Stąd druga w historii Cyferblatu zmiana menu. Rewolucyjna.
- Nasz hit to hamburgery z krupnioka, czyli prawdziwa bułka, kotlet z krupnioka, musztarda i cebula - wymienia Patrycja. Specjał był już serwowany, eksperymentalnie podczas imprezy sylwestrowej w lokalu - hamburgery sprawdziły się doskonale. W wersji śląsko-włoskiej odnajdziemy też w menu panini z krupniokiem.

Nie byłoby jednak śląskiego bistro bez czerwonej kapusty - dodawanej do każdego dania obiadowego, czy na przykład śledzia opiekanego z cebulą, przyprawami korzennymi w occie. I karminadli. Te ostatnie z mięsa wieprzowego i śledzia. Oczywiście w menu będą też gumiklyjzy, czyli kluski śląskie smażone i nadziewane mięsem lub w wersji wegetariańskiej - bez mięsa - w sosie kaparowym lub z masłem i szczypiorkiem.

MAGDA GESSLER: ŚLĄSKA KUCHNIA JEST NAJLEPSZA [WIDEO]

Klapsznita na ciepło

Jest też placek meksykański, naturalnie z krupniokiem, serem wędzonym i cebulą albo kurczakiem. A także bratkartofle z kwaśnym mlekiem i cebulą, albo śląska tylko z nazwy - klapsznita na ciepło, czyli panini z camembertem i pomidorami suszonymi.

Na przekąskę najlepiej sprawdzi się sznita z tustym.

- Prawdziwym smalcem z wątróbką robionym przez nas - obiecuje Patrycja
Amatorzy zup odnajdą w bistro tradycyjny żur śląski albo wegetariański - żur na maślance z suszoną śliwką, a także wodzionkę z pumperniklem i kaparami.

Bogate i ze śląskimi akcentami jest też menu śniadaniowe: frankfuterki, oplerki, pumpernikiel z żółtym serem, płatki owsiane z rodzynkami i bananem, biały ser z powidłami albo masłem orzechowym, wyrabianym na miejscu.

KUCHNIA WOJ. ŚLĄSKIEGO PODBIJA KRAJ - OTO KULINARNE HITY

Nawet kakao będzie na śląską modłę - bo nie na bogato, ale oszczędnie - czyli łuski kakaowe gotowane z mlekiem.

Brakuje za to w menu rolady. - Bo to bistro, a nie restauracja, a rolada to już danie obiadowe - tłumaczy Walter. I taka jest koncepcja lokalu - jeść smacznie, po śląsku i szybko. No i najważniejsze do późna w nocy.

Oplerka o 9. Wodzionka o 2. w nocy

Bistro jest czynne codziennie od 9 do godz. 24. Do północy będzie można zamawiać posiłki, lokal może być otwarty dłużej. W weekendy śląskie specjały będą serwowane do 2 w nocy. Potrawy, przekąski i dania obiadowe kosztują od 5 do 11 zł.

Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz, prowadzi program "Gotuj z Rączką" w TV Silesia:

Fajnie, że ktoś wpadł na pomysł, aby promować kuchnię śląską. Jest przebogata i fajnie byłoby, gdyby na Śląsku zamiast hot-dogów jadło się krupnioko-burgery. Wielu śląskich dań nie polecałbym na noc, bo są stosunkowo treściwe, ale na przykład na rozgrzanie śląski żurek czy dobry kapuśniaczek, tak. Mały karminadel z żymłą też się sprawdzi nocą i nie dość, że jest przesmaczny, to jeszcze nasz, zamiast jakiegoś hamburgera. Dobra będzie opiekana ryba w octowej zalewie. Takich opcji śląskiego, szybkiego jedzenia jest sporo, nie tylko kebaby i kebaby.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*REKORDOWY 20. FINAŁ WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY W WOJ. ŚLĄSKIM
*NAJŁADNIEJSZE SZOPKI WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ ZDJĘCIA
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
F
Franc Kotyrba

Warszawiak pyta w środku nocy ,cytat" - gdzie zjem roladę i śląskie kluski?,koniec cytatu.
Gorole nie wiedzom ,że tu na Slonsku rolady i kloski je sie w połednie na lobiot a nie w środku nocy.

zgłoś
s
sl

Brathering jak juz promowac nasz region to zglowa.

zgłoś
k
krupniok

kebab to tureckie swinstwo a hamburger to amerykanski gnoj.

zgłoś
c
cirano

Kebaba zrobić, żodno filozofia, ale do dobrego krupnioka, żymloka trzeba jusz fachowca ze specyficznie dobrym smakym. Boja sie, że tacy u nos jusz wymarli, a jak jakeś som, to raritasy. Paproki, i take co to "może mi sie udo..." urzyndujom za Brynicom.
Dobre wyroby jeszcze ino u Ślonzokow w Niymcach, np. we Wuppertalu u Magiery. Som i inksi

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3