18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Katowice: Czy hamburger z krupnioka wyprze tego "tradycyjnego"?

Justyna Przybytek
Udostępnij:
Warszawiak pyta w środku nocy na Mariackiej: gdzie zjem roladę i kluski śląskie? Zamiast odpowiedzi, konsternacja. W stolicy województwa śląskiego nocą łatwiej o kebaba niż roladę, kluski, czy krupnioka. Tak było. Czy hamburger z krupnioka wyprze tego "tradycyjnego"?

CZYM JEST KRUPNIOK I JAK SIĘ TO JE? CZYTAJ WIĘCEJ

Radny wojewódzki Michał Wójcik pod koniec grudnia wystąpił do marszałka śląskiego z wnioskiem o sfinansowanie procedur związanych z uznaniem krupnioka za produkt regionalny z certyfikatem Unii Europejskiej. Marszałek Adam Matusiewicz pomysłowi przyklasnął, pieniądze - 30 tys. zł - dać obiecał i dodał, że sprawa krupnioka jest dla regionu prestiżowa.

Prestiżowa w teorii, bo jak przychodzi co do czego - w tym przypadku do próby zjedzenia krupnioka, nie daj Boże nocą - praktyka kuleje, a teoria ma się nijak do rzeczywistości. Bo śląską kuchnią się chwalimy, promujemy, ale gdy przychodzi pora kolacji, to gościa spoza województwa prowadzimy na kebaba, kurczaka po indyjsku albo pizzę. Powód? W godzinach wieczornych i nocnych w Katowicach śląskich smakołyków nie uświadczymy. Tak było.

Na Śląsku łatwiej o kebaba niż krupnioka

Rewolucję wprowadza Patrycja Walter, od ośmiu miesięcy właścicielka Cyferblatu przy ul. Damrota i piewczyni kuchni fusion (to łączenie różnych tradycji w jednym daniu). Kilka dni temu Cyferblat przeistoczył się w Cyferblat Śląski Bar & Bistro, w którym owszem zjemy hamburgera, ale... z krupniokiem.

- Zmiana menu to odpowiedź na skargi katowiczan, którzy oprowadzają po mieście znajomych z zagranicy i Polski. Chodzą po knajpach i klubach, przychodzi północ i chcą coś zjeść. Najlepiej typowo śląskiego, żeby się pochwalić i pokazać znajomym śląskie smaki - tłumaczy Walter. Z chwalenia zazwyczaj wychodzą nici, bo o godzinie 24 w Katowicach najłatwiej właśnie o kebaba.
- Nie ma tych wszystkich dań, którymi możemy się poszczycić, bo restauracje ze śląską kuchnią działają, ale zazwyczaj do 18 - dodaje Patrycja.

Hamburger z krupnioka

Stąd druga w historii Cyferblatu zmiana menu. Rewolucyjna.
- Nasz hit to hamburgery z krupnioka, czyli prawdziwa bułka, kotlet z krupnioka, musztarda i cebula - wymienia Patrycja. Specjał był już serwowany, eksperymentalnie podczas imprezy sylwestrowej w lokalu - hamburgery sprawdziły się doskonale. W wersji śląsko-włoskiej odnajdziemy też w menu panini z krupniokiem.

Nie byłoby jednak śląskiego bistro bez czerwonej kapusty - dodawanej do każdego dania obiadowego, czy na przykład śledzia opiekanego z cebulą, przyprawami korzennymi w occie. I karminadli. Te ostatnie z mięsa wieprzowego i śledzia. Oczywiście w menu będą też gumiklyjzy, czyli kluski śląskie smażone i nadziewane mięsem lub w wersji wegetariańskiej - bez mięsa - w sosie kaparowym lub z masłem i szczypiorkiem.

MAGDA GESSLER: ŚLĄSKA KUCHNIA JEST NAJLEPSZA [WIDEO]

Klapsznita na ciepło

Jest też placek meksykański, naturalnie z krupniokiem, serem wędzonym i cebulą albo kurczakiem. A także bratkartofle z kwaśnym mlekiem i cebulą, albo śląska tylko z nazwy - klapsznita na ciepło, czyli panini z camembertem i pomidorami suszonymi.

Na przekąskę najlepiej sprawdzi się sznita z tustym.

- Prawdziwym smalcem z wątróbką robionym przez nas - obiecuje Patrycja
Amatorzy zup odnajdą w bistro tradycyjny żur śląski albo wegetariański - żur na maślance z suszoną śliwką, a także wodzionkę z pumperniklem i kaparami.

Bogate i ze śląskimi akcentami jest też menu śniadaniowe: frankfuterki, oplerki, pumpernikiel z żółtym serem, płatki owsiane z rodzynkami i bananem, biały ser z powidłami albo masłem orzechowym, wyrabianym na miejscu.

KUCHNIA WOJ. ŚLĄSKIEGO PODBIJA KRAJ - OTO KULINARNE HITY

Nawet kakao będzie na śląską modłę - bo nie na bogato, ale oszczędnie - czyli łuski kakaowe gotowane z mlekiem.

Brakuje za to w menu rolady. - Bo to bistro, a nie restauracja, a rolada to już danie obiadowe - tłumaczy Walter. I taka jest koncepcja lokalu - jeść smacznie, po śląsku i szybko. No i najważniejsze do późna w nocy.

Oplerka o 9. Wodzionka o 2. w nocy

Bistro jest czynne codziennie od 9 do godz. 24. Do północy będzie można zamawiać posiłki, lokal może być otwarty dłużej. W weekendy śląskie specjały będą serwowane do 2 w nocy. Potrawy, przekąski i dania obiadowe kosztują od 5 do 11 zł.

Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz, prowadzi program "Gotuj z Rączką" w TV Silesia:

Fajnie, że ktoś wpadł na pomysł, aby promować kuchnię śląską. Jest przebogata i fajnie byłoby, gdyby na Śląsku zamiast hot-dogów jadło się krupnioko-burgery. Wielu śląskich dań nie polecałbym na noc, bo są stosunkowo treściwe, ale na przykład na rozgrzanie śląski żurek czy dobry kapuśniaczek, tak. Mały karminadel z żymłą też się sprawdzi nocą i nie dość, że jest przesmaczny, to jeszcze nasz, zamiast jakiegoś hamburgera. Dobra będzie opiekana ryba w octowej zalewie. Takich opcji śląskiego, szybkiego jedzenia jest sporo, nie tylko kebaby i kebaby.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*REKORDOWY 20. FINAŁ WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY W WOJ. ŚLĄSKIM
*NAJŁADNIEJSZE SZOPKI WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ ZDJĘCIA
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!Wybieramy NAJFAJNIEJSZĄ CHOINKĘ w woj. śląskim. ZAGŁOSUJ na swoją!
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Franc Kotyrba
Warszawiak pyta w środku nocy ,cytat" - gdzie zjem roladę i śląskie kluski?,koniec cytatu.
Gorole nie wiedzom ,że tu na Slonsku rolady i kloski je sie w połednie na lobiot a nie w środku nocy.
s
sl
Brathering jak juz promowac nasz region to zglowa.
k
krupniok
kebab to tureckie swinstwo a hamburger to amerykanski gnoj.
c
cirano
Kebaba zrobić, żodno filozofia, ale do dobrego krupnioka, żymloka trzeba jusz fachowca ze specyficznie dobrym smakym. Boja sie, że tacy u nos jusz wymarli, a jak jakeś som, to raritasy. Paproki, i take co to "może mi sie udo..." urzyndujom za Brynicom.
Dobre wyroby jeszcze ino u Ślonzokow w Niymcach, np. we Wuppertalu u Magiery. Som i inksi
Dodaj ogłoszenie