Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kompot z suszu. Przepis na tradycyjną wigilijną potrawę. Jak go przyrządzić? Mamy wyśmienity sposób, który musicie wypróbować!

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
W wielu domach kompot wigilijny jest tradycyjną potrawą, którą przygotowuje się od pokoleń i jest obowiązkowym elementem na świątecznym stole. Kompot z suszu ma zarówno swoich zwolenników i przeciwników, jednak suszona, owocowa bomba witamin sprawia, że jest to bardzo zdrowy napój, symbolizujący dostatek jednocześnie będąc życzeniem, by przyszłoroczna kolacja była równie obfita. Mamy dla Was fantastyczny przepis!

Spis treści

Napój zaliczany do 12 tradycyjnych, wigilijnych dań

Od wielu lat w wielu domach w całym kraju wśród 12 tradycyjnych potraw na stole znajduje się również kompot z suszu. Jest on nie tylko symbolem dostatku ale również pomaga w trawieniu ciężkich wigilijnych dań. Jego smak można pokochać albo znienawidzić, jednak na pierwszym miejscu powinno postawić się jego wpływ na nasze zdrowie i trawienie.

Kompot z suszu - pomocnik wigilijnej kolacji

Kompot z suszu, szczególnie podczas wigilijnej kolacji jest wsparciem dla naszych jelit, które w ten wieczór mogą go potrzebować. W kompocie znajdują się duże ilości kwasów owocowych, które wytwarzają w naszym organizmie wiele dobrych bakterii. Dodatkowo jest to bogate źródło błonnika. To również doskonały napój na gaszenie pragnienia, co może okazać się zbawienne podczas wigilijnej kolacji, kiedy przejadamy ogromne ilości jedzenia.

Witaminy zawarte w suszonych owocach

Najlepiej jest przygotować susz na własną rękę. Dzięki temu unikniemy szkodliwych związków chemicznych, które mogą być zawarte w sklepowych mieszankach. Jednak nie każdy z nas ma czas na suszenie owoców - skorzystanie z kupnych nie sprawi, że napój będzie gorszy. Kompot z suszu stanowi istne bogactwo witamin:

  • A,
  • C,
  • E,
  • K,
  • witaminy z grupy B.

Poza tym, zawarte są w nim składniki mineralne, takie jak potas dotleniający mózg, magnez, który chroni układ nerwowy i wzmacnia serce czy żelazo i miedź.

Symbolika kompotu z suszu

Kompot z suszu, jest traktowany jako symbol obfitości, jednocześnie będąc życzeniem by na kolejny rok kolacja była równie obfita co obecnie. Jednak osobne owoce, również mają przypisane pewne symbole: gruszki mają zapewnić pieniądze, jabłka zdrowie, a śliwki długowieczność. Wiedzieliście o tym?

Kompot z suszu - przepis

Składniki:

  • suszone śliwki 200 g
  • figi 100 g
  • jabłka 100 g
  • suszone morele 100 g
  • gruszki 500 g
  • pomarańcze 1 szt.
  • cytryna 1 szt.
  • miód 10 g
  • cynamon 1 szt.
  • goździki 5 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Susz na kompot: suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Całość odstawić na minimum 3–4 godziny, można też odstawić je na całą noc. Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców.
  2. Przyprawy i gotowanie: wrzucić korę cynamonu (lub cynamon mielony) i goździki. Całość gotować w wodzie, w której moczyły się owoce, na małym ogniu około 25 minut. Należy uważać, by owoce się nie rozpadły. Gotowy kompot wigilijny, gdy lekko przestygnie, doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do dzbanka, karafki lub szklanek.

Porady:

  • Do kompotu z suszu lepiej wybierać owoce suszone. Wędzone mają charakterystyczny posmak, który nie wszystkim odpowiada.
  • Jakie morele wybrać? W sklepach możemy dostać morele naturalnie suszone (o ciemniejszym kolorze) oraz morele siarkowane (o intensywnie pomarańczowej barwie). Oczywiście lepiej wybierać te suszone naturalnie, bo są zdrowsze.
  • Owoce bardzo pęcznieją podczas gotowania. Warto pamiętać, by gotując kompot wigilijny wybrać wystarczająco duży garnek.
  • Nie warto dosładzać kompotu z suszu zaraz po ugotowaniu. Owoce będą oddawać swój smak powoli, a napój będzie zyskiwał na smaku z każdą godziną.
  • Jeśli chcemy, by kompot wigilijny był słodki warto sięgnąć po naturalne słodziki – miód lub dodać do gotowania daktyle.
  • Kompot z suszonych owoców można podać z aromatycznymi dodatkami – goździkami, skórką z pomarańczy, goździkami, imbirem czy laską cynamonu. Dodadzą one temu napojowi wyrazistego charakteru.
  • Przed przelaniem napoju do dzbanka można jeszcze przecedzić go przez sitko, żeby był bardziej klarowny.
  • Ugotowany susz wigilijny świetnie sprawdzi się jako deser – wielu osobom zasmakują same owoce serwowane w osobnej miseczce obok szklanki kompotu. Owoce z suszu można też wykorzystać do przygotowania porannej owsianki lub jako dodatek do ciasta, np. do keksa. (źródło)

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera