Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Odlot" po śląsku. Oczywiście, ale nie tylko [AKCJA DZ: KUCHNIA ŚLĄSKA]

Ola Szatan
Kucharz Alan Kocjan ze swoim popisowym daniem. Kaczką
Kucharz Alan Kocjan ze swoim popisowym daniem. Kaczką Ola Szatan
Choć może trudno w to uwierzyć, ale nawet pogrążony w muzycznej ekstazie uczestnik Off Festivalu musi czasem coś zjeść. A co jeśli pragnie przy okazji zasmakować regionalnej kuchni? Sprawdziliśmy czy "offowicze" mają szansę posmakować kuchni śląskiej w restauracji "Odlot", znajdującej się na katowickim Muchowcu, nieopodal miasteczka festiwalowego.

Pierwszy rzut oka na kartę - jest dobrze: rolada z modrą kapustą i koniecznie naszymi kluskami. Szybko znajdujemy też kolejny specjał śląskiego menu czyli żeberka i panczkraut. Szukam żuru. Jest - tyle, że w wersji bardziej wykwintnej, bo na maślance. Ale ten tradycyjny również możemy tu zjeść, choć głównie robiony jest poza sezonem letnim.

- Żur robiony jest na wędzonce z kiełbasą i przypieczoną cebulką. Oczywiście przygotowujemy go na zakwasie. Mamy taką zaprzyjaźnioną piekarnię, a czasem też sami robimy zakwas - mówi Alicja Rożnowska-Glensczyk, właścicielka restauracji, która nie kryje, że jest pasjonatką gotowania. Mogłam się o tym przekonać na własnej skórze, gdy dostaję kompot z rabarbaru zrobiony przez nią o świcie i kołocz. Także z rabarbarem.

- Co najlepiej schodzi? - pytam niczym Magda Gessler. - Kaczka z kluskami i modrą kapustą - dodaje właścicielka "Odlotu". Kaczka zawsze chętnie jadana była na Śląsku, no to biorę.

Na stole pojawia się talerz z solidną porcją tradycyjnej (w smaku) kapusty, kluskami i główną gwiazdą: kilkoma kawałkami piersi kaczki, która kusi swoją przysmażoną skórką. Próbuję, czy mięso można łatwo pokroić. Test zdany, a smak? Delikatne, z łatwo wyczuwalną nutką śliwki i jabłka.

- Kaczka jest najpierw marynowana w przyprawach m.in. majeranku i odstawiana do lodówki na 24 godziny - mówi Alan Kocjan, kucharz. A potem pieczona na jabłkach i śliwkach. Do tego sos robiony jest na bazie wyciągu z mięsa.

Ciekawe, co na to Michał Smolorz, który zainspirował akcję szukania śląskich smaków w restauracjach naszego regionu.

Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!