Otyłość i cukrzyca powodują cięższy przebieg COVID-19. Odkrycie lekarzy z Bytomia potwierdzają badania

Agata Pustułka
Agata Pustułka

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Specjaliści lekarze - zakaźnicy ze szpitala w Bytomiu odkryli jeszcze jedną zależność dotyczącą ciężkiego przebiegu Covid-19. To otyłość. Powołując się na raport NFZ „Cukier, otyłość – konsekwencje” 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a 1 na 4 jest otyły. Skala tego zjawiska systematycznie rośnie. Nie ma też co liczyć na poprawę, prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 r. otyłych będzie 26 proc. dorosłych kobiet i 30 proc. dorosłych mężczyzn.

To, że cukrzyca wpływa na gorszy przebieg zachorowania na Covid-19 i rokowania pacjenta są gorsze było wiadome niemal od początku epidemii, gdy chorzy na cukrzycę od razu znaleźli się w grupie ryzyka.

Specjaliści z Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego i Hepatologii Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu mają duże doświadczenie w leczeniu osób zakażonych koronawirusem i rozpoznali zakażenie u prawie 500 osób do cukrzycy dodali kolejną zależność - to otyłość. Nie ulega wątpliwości, że na ciężki przebieg choroby wywołanej zakażeniem często mają wpływ otyłość i nabyta cukrzyca.

- Z obserwacji na naszym oddziale widzimy, że przede wszystkim cukrzyca zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem. Drugą taką chorobą jest niestety otyłość, co nie dziwi, bo cukrzyca i otyłość często razem występują – mówi dr hab. n. med. Jerzy Jaroszewicz, kierownik Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego i Hepatologii Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu.

Sprawdź to

Cukrzyca i otyłość to choroby cywilizacyjne, które są mocno związane z naszym stylem życia: mało aktywności fizycznej, nieprawidłowa dieta zawierająca dużo węglowodanów, a mało błonnika.

Niestety w ostatnich latach Polacy znacząco zwiększyli spożycie cukru w postaci np. słodkich przekąsek i gotowych potraw. Jemu go aż o 12 kg rocznie więcej niż przed dekadą. Dodatkowo chętniej niż kiedyś sięgamy po napoje słodzone cukrem - tu badania nie pozostawiają wątpliwości, że jest to jedna z krótszych dróg do otyłości.

Powołując się na raport NFZ „Cukier, otyłość – konsekwencje” 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a 1 na 4 jest otyły. Skala tego zjawiska systematycznie rośnie. Nie ma też co liczyć na poprawę, prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 r. otyłych będzie 26 proc. dorosłych kobiet i 30 proc. dorosłych mężczyzn.

Zbyt duże spożycie cukru to przyczyna wielu chorób, często bardzo poważnych, z cukrzycą typu 2 na czele. Ponad 400 tys. osób co roku zapada na tę chorobę, liczbę chorych liczymy już w milionach. Średnio co 2 h dokonuje się dużej amputacji związanej z cukrzycą (stopa cukrzycowa).

Internet się śmieje

Do tego dochodzi długa lista innych chorób. Do skutków zdrowotnych dołączają koszty ogólnospołeczne, w tym finansowe. Samo leczenie cukrzycy to 1,7 mld zł, tylko ze środków NFZ. Jeżeli sprawdzą się prognozy wzrostu otyłości to w 2025 roku na leczenie chorób związanych z otyłością wydamy więcej o 0,3 – 1,0 mld zł niż w 2017 r.

Prognozuje się także, że w 2025 roku wzrośnie liczba dorosłych pacjentów, którym zostaną udzielone świadczenia z powodu:

  • cukrzycy o 35 proc.
  • nadciśnienia o 35 proc.
  • zwyrodnienia stawu kolanowego o 23 proc.

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie