Remigiusz Rączka zamyka restaurację
W środę 24 czerwca 2020 r. restauracja Rączka Gotuje poinformowała na Facebooku, że kończy działalność.
Zobacz zdjęcia z otwarcia w lutym 2013 r. restauracji Rączka Gotuje.
"Drodzy Goście,
z przykrością informujemy Was, że Remigiusz Rączka (właściciel) postanowił zamknąć swoją JEDYNĄ restaurację w Wodzisławiu Śląskim (nie przenosimy się). W związku z tym, że pracujemy tylko do niedzieli (28.06.20r.) chcielibyśmy podziękować Wam w imieniu wszystkich naszych pracowników."
Jeśli chcecie zarezerwować miejsce na ostatni obiad, dzwońcie na 32 440 22 08.
Te znane restauracje i bistra nie przetrwały pandemii w Kato...
Restauracja dziękuje stałym gościom z całego Śląska i nie tylko, za "miłe słowa, atmosferę, którą wspólnie tworzyliśmy, za wszystkie zorganizowane imprezy, festiwale, pozytywne i negatywne opinie, z których zawsze wyciągaliśmy wnioski.
Dziękujemy również naszym byłym pracownikom i współpracownikom za trud, zaangażowanie i pozytywną energii".
Musisz to wiedzieć
Restauracja Rączka Gotuje wylicza, że przez ponad 7 lat funkcjonowania lokalu sprzedała m.in.
- 50 tys. rolad wołowych,
- 20 tys. golonek,
- 10 tys. ozorków wołowych,
- prawie 2 tys. burgerów
Restauracja Rączka Gotuje działała w Wodzisławiu Śląskim od 2013 r. Była lubiana przez miejscowych i turystów, bo specjalizowała się w kuchni śląskiej. Znalazła się nawet na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, gdzie przedstawiano ją jako lokal łączący tradycję śląską z nowoczesnością.
Zobacz koniecznie
Specjalnością Restauracji Rączka Gotuje są:
- "Bioły żur" na maślance
- Królik
- Ozory wołowe
- Golonka pieczona
- Śląska kopa
Remigiusz Rączka jest jednym z najbardziej znanych śląskich kucharzy. Rodowity Ślązak z Wodzisławia nie tylko jest ekspertem od śląskiej kuchni, ale również pięknie mówi po śląsku, i często używa śląskich wtrętów w swoich gawędach czy programach telewizyjnych. "A terozki pofyrlomy se marekwia" - mówi na przykład. Remigiusz Rączka jest rozchwytywany na różnych eventach, często jest gościem imprez organizowanych np. na otwarcie hotelu czy marketu. Plus można go spotkać, jak gotuje, na śląskich jarmarkach.
Tak w 2012 r. opowiadał o świątecznych śląskich potrawach:
Remigiusz Rączka: Jo se lubia pomaszkecić
To jest zabawne
Bądź na bieżąco i obserwuj
Marek Jakubiak o wywiadzie posłanki Urszuli Zielińskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?