- Staramy się serwować prawdziwie śląską kuchnię - przyznaje Anna Globisz, kelnerka z restauracji na Nikiszu. Zaś, jak dodaje Adam Zok, z dziada pradziada Ślązak, kucharz z wykształcenia i właściciel restauracji: - Dania przygotowywane są według przepisów, jakie od lat obowiązują w mojej rodzinie.
W menu osobną stronę przeznaczono na potrawy typowo śląskie. Pod hasłem śląskie smaki znajdziemy m.in.: żur, roladę z kluskami i modro kapustą, karminadle, sztamfowane kartofle i ogórek kiszony. Sprawdzamy więc, ile śląskiej kuchni jest w dwóch pierwszych daniach.
Ach, co za zapach! - Zakwas na żur przygotowujemy sami z mąki żytniej i czosnku - zapewnia pani Anna. Intensywny smak żuru potwierdza, jej słowa. Jednak w żurze pływa jajko, którego być nie powinno. Później na stół trafiają kluski śląskie, białe, bez dziurki, sos, podany osobno w metalowym kubku, kapusta i rolada. Jak się okazuje... wieprzowa, a ta tradycyjna obowiązkowo powinna być wołowa. Co się stało ze śląskim smakiem? - Podajemy rolady wołowe i wieprzowe, dlatego, że coraz więcej klientów pyta o te "mniej śląskie", czyli wieprzowe - tłumaczy pani Anna.
Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO
*Marsz Autonomii 2012: ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Olimpiada w Londynie 2012: RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
*KONKURS FOTOLATO 2012:
Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?