Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szołtysek: Oto gruszki w serze

Marek Szołtysek
Marek Szołtysek
Marek Szołtysek arc.
Wczesna jesień kojarzy mi się z jabłkami i sokami jabłkowymi, które sam kiedyś robiłem sokowirówką z opadających jabłek z mojego rodzinnego ogrodu. Natomiast symbolem jesieni późniejszej są dla mnie gruszki. Pamiętam, jak mój dziadek zrywał je obieraczką, gdy były je-szcze twarde jak kamień, a potem układał na strychu, aby zmiękły i nabrały słodkości. Po kilku tygodniach leżakowania dziadek brał miseczkę i szliśmy razem na strych wybierać i jeść słodkie gruszki.

Dlatego też byłem mile zdziwiony, kiedy w kościele w Krzyżowicach, między Pawłowicami a Jastrzębiem, zobaczyłem w ołtarzu niezwykły obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem i gruszką. Pisałem zresztą o tym w DZ. Zacząłem czytać o symbolice gruszki i gruszkach w malarstwie. W XIII w. gruszka stała się w Europie religijnym symbolem. O Bożej Mądrości słodkiej jak gruszki mówił św. Franciszek czy św. Bonawentura. Gruszkowy symbol boskiej słodyczy pojawił się też w malarstwie religijnym, zwłaszcza w Wenecji. A tam nowych pomysłów szukali artyści z północy i znajdowali Madonny z gruszkami, który to motyw przywieziono również na Śląsk.

We Włoszech gruszka stała się też elementem kuchni.Rozmawiałem o tym niedawno z muzykiem, śpiewakiem solistą, barytonem - Andrzejem Sitkiem. Okazało się, że jego ojciec - Ślązok, po wojennych przejściach trafił do Włoch i tam ożenił się, po czym z żoną Włoszką zamieszkał na Śląsku. Andrzej Sitko jadał śląskie i włoskie potrawy, a kiedy podrósł, to włoskie korzenie i znajomości utorowały mu drogę na studia muzyczne do Florencji. Tam właśnie jadał te owoce zapiekane w serze.

Nie znał dokładnie przepisu, ale narobił mi takiego smaka, że postanowiłem poeksperymentować.

Udało mi się stworzyć coś podobnego w oparciu o produkty dostępne w każdym sklepie. A robi się to tak: bierzemy około 0,25 kg chudego sera typu feta oraz trzy łyżki bułki tartej. Ser mieszamy z bułką tartą i tak przygotowaną masą obklejamy słodkie gruszki. Muszą być w całości, ze skórką i ogonkiem. Następnie obklejone serem owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. A gdy się gruszki upieką i przybrązowią, to podajemy je prosto z piekarnika na gorąco w postaci przekrojonej wzdłuż, na pół. Pasują jako przystawka. Są pyszne, słodko-słone.

Polecam.

Marek Szołtysek
[email protected]


*Prawybory z DZ: Kto prezydentem? Kto burmistrzem? ZOBACZ i ZAGŁOSUJ
*Wybuch w kamienicy w Katowicach: Dlaczego doszło do wybuchu?
*Śmieszne, dziwne, nietypowe plakaty wyborcze, czyli dużo śmiechu [ZDJĘCIA]
*Najlepsza jednostka OSP w woj. śląskim ZAGŁOSUJ W PLEBISCYCIE FINAŁOWYM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!