MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chili con carne [PRZEPIS]. Jak zrobić chili con carne, pyszną, meksykańską potrawę?

MAO
Chili con carne podajemy z ryżem, gorące i pachnące
Chili con carne podajemy z ryżem, gorące i pachnące Maria Olecha
Jak zrobić chili con carne? Jeśli choć raz zadaliście sobie to pytanie, najwyższy czas odpowiedź wprowadzić w czyn. I chili con carne ugotować! Przepis na chili con carne jest dość prosty, ale wykonanie czasochłonne. Nie zrażajcie się jednak. Zobaczcie, jak zrobić chili con carne, które zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Oto sprawdzony przepis na chili con carne.

Aby zrobić chili con carne potrzebujemy przede wszystkim dobrej wołowiny, chili, czerwonej fasolki, pomidorów i przypraw. Zatem jak zrobić chili con carne? Oto składniki:

  • 0,5 kg zmielonego mięsa wołowego
  • 10 dag boczku gotowanego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwę do smażenia

Jak zrobić chili con carne? Zaczynamy od pokrojenia cebuli - drobno oraz pokrojenia papryki w kostkę. Czosnek siekamy nożem lub przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek oraz przyprawy: oregano, chili i kurkumę. Przesmażamy mieszając przez ok. minutę.

Następnie wrzucamy boczek i mięso. Kilka minut smażymy, a następnie dusimy pod przykryciem. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy sosu sojowego i cukru. Powoli mieszamy.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić chili con carne, aby mięso nie było zbyt suche, podpowiadamy - gdy tylko wołowina będzie usmażona, dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Następnie dodajemy czerwoną fasolkę i pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Sos z pomidorów też wlewamy! Dusimy jeszcze przez maks. 10 minut.

Jeśli danie będzie zbyt gęste, można podlać je odrobiną bulionu wołowego (ok. 30-50 ml).

Chili con carne podajemy z ryżem, gdy jest gorące i parujące. Smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zupa meksykańska [PRZEPIS KROK PO KROKU]. Zobacz, jak zrobić smaczną zupę meksykańską
Tarta [PRZEPISY]. Przepisy na pyszne tarty: Tarta na słodko, tarta z porami
Zupa grzybowa z łazankami lub ziemniakami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową
Jajecznica z kurkami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić pyszną jajecznicę z kurkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!