18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa meksykańska [PRZEPIS KROK PO KROKU]. Zobacz, jak zrobić smaczną zupę meksykańską

MAO
Gotową zupę warto jeszcze udekorować świeżą kolendrą
Gotową zupę warto jeszcze udekorować świeżą kolendrą
Zupa meksykańska - przepis jest prosty. A zupa smaczna, pożywna i sycąca. Jak zrobić zupę meksykańską? Będziemy potrzebować filety z kurczaka, bulion warzywny, pomidory, kukurydzę i przyprawy. Zapewniam, że nie pożałujecie. Oto przepis na zupę meksykańską.

Zupa meksykańska - przepis jest następujący:

  • 1,5 l wody
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki masła
  • drobny makaron (np. gwiazdki, malutkie muszelki)
  • kilka listków świeżej kolendry
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • przyprawa typu vegeta
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić zupę meksykańską? Zaczynamy od ugotowania bulionu z wody, warzyw, kostki rosołowej, vegety i kulek pieprzu. Równocześnie umyte i osuszone filety kroimy na małe kawałki. W małej misce mieszamy mąkę, łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki chili (drugie pół będzie nam potrzebne później). Kawałki kurczaka obtaczamy w mieszance i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.

Kurczaka smażymy do miękkości. Gdy bulion będzie gotowy wyciągamy warzywa i przelewamy go przez sito do dużego garnka. Dodajemy masło i mieszamy. Zupa meksykańska nie uda się bez pomidorów z puszki i kukurydzy. Na patelnię z gotowym kurczakiem najpierw dodajmy kukurydzę i dusimy przez ok. 10 minut. Potem pokrojone na kawałki pomidory wraz z sosem. Dusimy jeszcze przez kilka minut ostrożnie mieszając.

Zupa meksykańska - przepis wymaga, aby doprawić ją przyprawą typu vegeta i resztą chili. Ostrożnie wrzucamy zawartość patelni do garnka. Następnie w osobnym garnku gotujemy makaron al dente. Ugotowany dorzucamy do zupy.

Aby zupa meksykańska była gęsta, wystarczy dwa kubki jej zawartości - bez kurczaka i makaronu - zmiksować belenderem. Zmiksowane dolać do garnka.

Zupę podajemy w miseczkach udekorowaną świeżymi listkami kolendry. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!