Festiwal kulinarny Zasmakuj w Sosnowcu przyciągnął tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014
Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014 KATARZYNA PACHELSKA/DZIENNIK ZACHODNI
Udostępnij:
Degustacje potraw sosnowieckich restauracji, pokaz food carvingu i kuchni molekularnej to niektóre z atrakcji Festiwalu Zasmakuj w Sosnowcu, który odbył się w sobotę 29 marca

W sobotę 29 marca w budynku Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu, potocznie zwanym Żyletą, odbył się pierwszy Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu.

To impreza kulinarna, prezentująca restauracje i kawiarnie woj. śląskiego (głównie Sosnowca), nowe trendy w gastronomii i zjawiska związane z nią.

W czasie festiwalu można było oczywiście degustować specjały przywiezione przez restauracje: Kaprys Linguiniego (tu powodzeniem cieszyły się ciasta, na czele z czekoladowym i jabłecznikiem oraz tarty), Magiel Kulinarny (widzowie chwalili zwłaszcza pyszną zalewajkę - zresztą Magiel Kulinarny przymierza się do wydania książki kucharskiej z przepisami kuchni zagłębiowskiej), Bistro na Głównej, Klub Manufaktura (częstował najpierw chlebem ze smalcem, ogórkiem kiszonym i chili, a potem włoskimi smakołykami na czele z pizzą). Można było też spróbować słodkości na stoisku Fabryki Kurtosza (słynnych węgierskich kręconych przysmaków) oraz na stoisku Wypiekarni - pięknie dekorowanych babeczek. Dla odważnych i nie jeżdżących tego dnia samochodem drinki serwował zespół Podawane z pasją.

Dla dzieci zorganizowano klub dziecięcy, a dla zmęczonych - strefę chill out. Zorganizowano również warsztaty winiarskie (za to odpowiadał katowicki Prosecco Bistro&Wine Bar) oraz warsztaty fotografii kulinarnej.

W strefie Speakers odbywały się pokazy. Damian Twarduś, właściciel bistro Kaprys Linguiniego w Sosnowcu dał pokaz food carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach (później te owoce można było zjeść z czekoladą z czekoladowej fontanny), Dominik Duraj z restauracji Wodna Wieża w Pszczynie zaprezentował pokaz kuchni molekularnej, a Krzysztof Drabik, reprezentujący Speedbar – barmańskie show. Odbył się też pokaz gotowania na żywo, a Zdzisław Kantor z Kompanii Piwowarskiej zapoznał nas z piwnym know-how.

Na Festiwalu Zasmakuj zjawiły się tłumy widzów w każdym wieku, od najmłodszych smakoszy po smakoszy seniorów. Niektórzy narzekali na tłok i małe porcje serwowane przez restauracje i kawiarnie, inni podkreślali, że chodziło bardziej o smakowanie propozycji lokali i testowanie niż objadanie się. Bezpłatne wejściówki na imprezę były dostępne w kilku punktach w Sosnowcu i jednym w Katowicach. Rozeszły się bardzo szybko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie