Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, większość witamin i minerałów jest w niej rozpuszczana, a po ugotowaniu wylewana do zlewu z wodą. Przy gotowaniu tradycyjnym tracimy od 35 do nawet 70 proc. witamin i minerałów z gotowanych produktów, a na talerzu zostaje niewielka ilość. Tymczasem dania na parze zachowują ponad 90 proc. witamin i minerałów, podobnie ryby.
Co najłatwiej przygotować na parze? Najsamczniejsze dania na parze to ugotowane w ten sposób warzywa - np. ziemniaki na parze, brokuły na parze czy szparagi na parze. Ale bardzo smaczna jest też ryba na parze.
Zobaczcie przepisy na dania na parze - sprawdzone i łatwe do przygotowania. I szybkie!
DANIA NA PARZE - RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI [PRZEPIS]
Składniki:
- 300-350 g filetu z dorsza, halibuta lub łososia
- kilka różyczek brokułu
- 1 marchewka
- kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, jeśli filety są duże. Posolić i oprószyć białym pieprzem.
Korzeń imbiru obrać - najłatwiej i najszybciej zrobić to nie nożem, a łyżeczką - i pokroić w cienitkie paseczki. Pokrojonym imbirem obłożyć kawałki ryby.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Różyczki brokułu też podzielić na mniejsze kawałki.
W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, nałożyć specjalne sitko, a na sitku ułożyć rybę - skórką do dołu. Wokół ryby ułożyć brokuły i pokrojoną marchewkę.
Garnek przykryć pokrywką i gotować przez kilka minut do miękkości. Ugotowaną rybę, amrchewkę i brokuły przełożyć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.
Dania na parze można ugotować także w specjalnym urządzeniu do gotowania na parze - nalezy postępować według instrukcji, czyli pojemnik napełnić wodą, w jednym pojemniku ułożyć rybę, w innym warzywa i gotować przez kilka minut.
Dania na parze zrobimy też w dużym woku. Wystarczy do woka wlać szklankę wody, na dnie postawić spodek a na nim talerz z rybą - tak aby ryba nie była zanurzona w wodzie - i gotować pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje kilka minut odczekać i ugotować do miękkości.
DANIA NA PARZE - SZPARAGI NA PARZE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM [PRZEPIS]
Składniki:
- 10 zielonych szparagów
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- ser parmezan
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Szparagi opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, uważając, aby nie uszkodzić główek. Odłamać twarde końce szparagów i wyrzucić. Ile należy odłamać? Najłtwiej wygiąć końcówkę szparaga i naturalnie odłamać. Resztę szparagów obrać do 2/3 długości.
Do garnka do gotowania na parze wlać wodę i zagtować ją. Szparagi włożyć i gotować na parze przez kilka minut. Uwaga, cienkie szparagi potrzebują zaledwie 3-4 minut, grubsze 2-3 minuty więcej. Trzeba uważać, aby szparagów nie rozgotować, bo będą wtedy włókniste.
Ugotowane szparagi oprószyć pieprzem. Owinąć szynką parmeńską. Posypać tartym parmezanem. Smacznego!
DANIA NA PARZE - ZIEMNIAKI NA PARZE W SOSIE ŚMIETANOWYM [PRZEPIS]
Składniki:
500 g ziemniaków
150 g gęstej śmietany 18-procentowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku do gotowania na parze nalać wody i wyłożyć na sicie ziemniaki. Jesli korzystamy z urządzenia do gotowania na parze - ziemniaki układamy na jednym z poziomów. Ziemniaki powinny się gotowac ok. 30 minut, do miękkości.
Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerzu i polać sosem śmietanowym.
Smacznego!
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*Matura 2016: Jak pisać, żeby zdać ARKUSZE + ODPOWIEDZI + TESTY
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
* Kara za gwałt zbiorowy w Pietrzykowicach za niska! Jest apelacja
*Pomysły na Majówkę 2016: Ciekawe miejsca i wydarzenia ZOBACZ I SKORZYSTAJ
*Najlepsze prezenty na Komunię 2016: Dziecko będzie zachwycone
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?