MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak ugotować na parze rybę, ziemniaki i szparagi? Łatwe i proste dania na parze [PRZEPISY]

Maria Olecha-Lisiecka
Jak gotować na parze? To wbrew pozorom wcale nie jest trudne
Jak gotować na parze? To wbrew pozorom wcale nie jest trudne Dziennik Zachodni
Jak ugotować rybę na parze? A jak na parze ugotować szparagi i ziemniaki? Dania na parze są smaczne i łatwe do wykonania. A przy tym zdrowsze, bo warzywa zachowują witaminy i mikroelementy. Dania na parze to najzdrowsze potrawy. Bo gotowanie naparze jest najprostszą i najzdrowszą metodą termicznej obróbki żywności. Dania na parze wracają do łask, gdyż coraz więcej osób rezygnuje z potraw smażonych czy duszonych ze względów zdrowotnych. Dania na parze są też w wielu dietach. Zobaczcie kilka przepisów na dania na parze.

Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, większość witamin i minerałów jest w niej rozpuszczana, a po ugotowaniu wylewana do zlewu z wodą. Przy gotowaniu tradycyjnym tracimy od 35 do nawet 70 proc. witamin i minerałów z gotowanych produktów, a na talerzu zostaje niewielka ilość. Tymczasem dania na parze zachowują ponad 90 proc. witamin i minerałów, podobnie ryby.

Co najłatwiej przygotować na parze? Najsamczniejsze dania na parze to ugotowane w ten sposób warzywa - np. ziemniaki na parze, brokuły na parze czy szparagi na parze. Ale bardzo smaczna jest też ryba na parze.

Zobaczcie przepisy na dania na parze - sprawdzone i łatwe do przygotowania. I szybkie!

DANIA NA PARZE - RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI [PRZEPIS]

Składniki:

  • 300-350 g filetu z dorsza, halibuta lub łososia
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól
  • biały pieprz

Wykonanie:
Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, jeśli filety są duże. Posolić i oprószyć białym pieprzem.

Korzeń imbiru obrać - najłatwiej i najszybciej zrobić to nie nożem, a łyżeczką - i pokroić w cienitkie paseczki. Pokrojonym imbirem obłożyć kawałki ryby.

Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Różyczki brokułu też podzielić na mniejsze kawałki.

W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, nałożyć specjalne sitko, a na sitku ułożyć rybę - skórką do dołu. Wokół ryby ułożyć brokuły i pokrojoną marchewkę.

Garnek przykryć pokrywką i gotować przez kilka minut do miękkości. Ugotowaną rybę, amrchewkę i brokuły przełożyć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.

Dania na parze można ugotować także w specjalnym urządzeniu do gotowania na parze - nalezy postępować według instrukcji, czyli pojemnik napełnić wodą, w jednym pojemniku ułożyć rybę, w innym warzywa i gotować przez kilka minut.

Dania na parze zrobimy też w dużym woku. Wystarczy do woka wlać szklankę wody, na dnie postawić spodek a na nim talerz z rybą - tak aby ryba nie była zanurzona w wodzie - i gotować pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje kilka minut odczekać i ugotować do miękkości.

DANIA NA PARZE - SZPARAGI NA PARZE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM [PRZEPIS]

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • ser parmezan
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Szparagi opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, uważając, aby nie uszkodzić główek. Odłamać twarde końce szparagów i wyrzucić. Ile należy odłamać? Najłtwiej wygiąć końcówkę szparaga i naturalnie odłamać. Resztę szparagów obrać do 2/3 długości.

Do garnka do gotowania na parze wlać wodę i zagtować ją. Szparagi włożyć i gotować na parze przez kilka minut. Uwaga, cienkie szparagi potrzebują zaledwie 3-4 minut, grubsze 2-3 minuty więcej. Trzeba uważać, aby szparagów nie rozgotować, bo będą wtedy włókniste.

Ugotowane szparagi oprószyć pieprzem. Owinąć szynką parmeńską. Posypać tartym parmezanem. Smacznego!

DANIA NA PARZE - ZIEMNIAKI NA PARZE W SOSIE ŚMIETANOWYM [PRZEPIS]

Składniki:

500 g ziemniaków
150 g gęstej śmietany 18-procentowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku do gotowania na parze nalać wody i wyłożyć na sicie ziemniaki. Jesli korzystamy z urządzenia do gotowania na parze - ziemniaki układamy na jednym z poziomów. Ziemniaki powinny się gotowac ok. 30 minut, do miękkości.

Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerzu i polać sosem śmietanowym.

Smacznego!

*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*Matura 2016: Jak pisać, żeby zdać ARKUSZE + ODPOWIEDZI + TESTY
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
* Kara za gwałt zbiorowy w Pietrzykowicach za niska! Jest apelacja
*Pomysły na Majówkę 2016: Ciekawe miejsca i wydarzenia ZOBACZ I SKORZYSTAJ
*Najlepsze prezenty na Komunię 2016: Dziecko będzie zachwycone

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!