Katowice. Kuchnia wegetariańska w szkole specjalnej. Warsztaty dla młodych kucharzy z szefem kuchni Sebastianem Gołębiewskim. ZDJĘCIA

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim w ZSZS nr 6 w Katowicach
Warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim w ZSZS nr 6 w Katowicach Mateusz Czajka
Coraz więcej ludzi przechodzi na dietę wegetariańską bądź wegańską. Obecnie każdy kucharz powinien potrafić przyrządzać przeznaczone dla nich dania. „Te dzieciaki, z tego, co widzę, są dużo bardziej otwarte, mają większą motywację, chcą być bardziej samodzielne i pracuje się z nimi wspaniale” – mówi o katowickiej młodzieży szef kuchni i trener kulinarny Sebastian Gołębiewski.

„Te dzieciaki (…) mają większą motywację”

10 listopada zostaliśmy zaproszeni do obserwowania warsztatów kulinarnych przeprowadzonych w Zespole Szkół Zawodowych Specjalnych nr 6 w Katowicach. Uczniów szkolił Sebastian Gołębiewski ze Szkoły Gotowania Little Szef dla dzieci. Na co dzień pracuje także jako kucharz, trener kulinarny i szef kuchni. Jak młodzi adepci gastronomii poradzili sobie z wyznaczonymi zadaniami?

— To nie jest pierwsza szkoła z dziećmi ze szczególnymi potrzebami, w której prowadzę warsztaty. Te dzieciaki z tego co widzę, są dużo bardziej otwarte, mają większą motywację, chcą być bardziej samodzielne i pracuje się z nimi wspaniale, mimo że być może czasem potrzebują trochę więcej cierpliwości, uwagi – dzieli się z nami Sebastian Gołębiewski.

Uczniowie przez trzy dni (od 8 listopada) poznawali tajniki kuchni roślinnej. Trenerowi kulinarnemu pomagali nauczyciele przedmiotów zawodowych uczący na co dzień w placówce. Sami zostali odpowiednio przeszkoleni przed warsztatami.

— Każdego dnia szykujemy pełen obiad składający się z innych dań. Dzisiaj padło na nawiązania do kuchni polskiej, bo między innymi są pierogi wegańskie. Sięgnąłem do pierogów ukraińskich. Nie mylmy ich z tymi, które kiedyś były nazywane ruskimi. Pierogi ukraińskie nie mają w środku twarogu. Tam są tylko ziemniaki, koperek, cebulka, skwarki. Za skwarki zrobi nam dzisiaj smażone i odpowiednie przyprawione tofu – mówi szef kuchni.

Oprócz pierogów i chleba z kaszy gryczanej uczniowie przyrządzili wegański żurek, carpaccio oraz piekli wegańskie muffiny – to wszystko tylko ostatniego dnia warsztatów. Odwiedziliśmy ich z aparatem fotograficznym i przyjrzeliśmy się ich pracy oraz spróbowaliśmy, jak smakują efekty końcowe ich pracy. Trzeba przyznać, że było naprawdę smakowicie.

— Da się dużo nauczyć i mogę to kiedyś wykorzystać – opowiada o warsztatach Zosia.

— Robiliśmy także chleb z kaszy gryczanej – dodaje jej kolega Darek.

Kuchnia wegańska jest coraz popularniejsza.

Dlaczego jednak uczniowie uczyli się kuchni roślinnej? W polskim społeczeństwie jest coraz więcej wegan i wegetarian. Właściwie każda restauracja (nawet fast foody takie jak McDonald) ma w swojej ofercie coś bezmięsnego lub przyrządzone nawet bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Sebastian Gołębiewski mówi, że kuchnia bez produktów odzwierzęcych jest popularna zwłaszcza wśród młodszych pokoleń.

— Dlatego pomyślano o takim projekcie, aby młodym ludziom, którzy kończą klasy gastronomiczne, ułatwić start i powiększyć ich wiedzę. Aby stali się lepszym pracownikiem i już na początku bardziej atrakcyjnym – wyjaśnia kucharz.

Czy zatrudniłbyś pracownika z niepełnosprawnością?

Niestety wiele osób obawia się zatrudnienia osób z niepełnosprawnością intelektualną. Niejednokrotnie są to osoby zmotywowane do otrzymania pracy i wykonywania jej należycie. Czasem zrobią coś wolniej, lub trzeba im dokładniej objaśnić polecenia, ale potrafią się odwdzięczyć swoim zaangażowaniem. Do katowickiego zespołu szkół uczęszczają uczniowie z upośledzeniem w stopniu lekkim oraz ci, którzy mają zaburzenia ze spektrum autyzmu.

— Dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością istnieje możliwość otrzymania dofinansowania do wynagrodzenia przez PEFRON. Wysokość zależy od stopnia niepełnosprawności. Oprócz tego można otrzymać środki na przystosowanie miejsca pracy i w części przypadków otrzymać dofinansowanie na zatrudnienie asystenta – wyjaśnia Klaudia Bytnar doradca zawodowy w ZSZS nr 6 w Katowicach.

Warsztaty tego typu odbywają się na terenie całej Polski. Jak informuje Karina Gaj-Woźniak kierownik kształcenia praktycznego, ZSZS jest jedną z dwóch szkół w województwie śląskim, które biorą udział w programie POPOJUTRZE_zawodowo. Pieniądze na ten cel pochodzą ze środków krajowych i europejskich. Szkoła otrzymała także z projektu sprzęt – wśród nich noże szefów kuchni.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyprawka szkolna - ostanie dni na złożenie wniosku

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie