Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie "Kuchnia i Wino", a "Patio Con Gusto". Nowa restauracja w Pszczynie

Aleksandra Smolak
Na tym blacie master sushi będzie przyrządzał pierwsze w mieście maki. Specjalna lodówka na sushi czeka już przy oknie
Na tym blacie master sushi będzie przyrządzał pierwsze w mieście maki. Specjalna lodówka na sushi czeka już przy oknie arc.
Nowa restauracja Patio Con Gusto w Pszczynie: W restauracji Kuchnia i Wino Gessler przeprowadziła jedną z pierwszych rewolucji. Ale przez rok lokal stał pusty. Od 11 lutego znów będzie czynny.

Nowa restauracja Patio Con Gusto w Pszczynie:

Na pszczyńskiej mapie kulinarnej pojawia się nowa restauracja: Patio Con Gusto - kuchnia, chleb, wino. Restauracja powstała w miejscu zamkniętej w 2014 r. słynnej Kuchni i Wino. To ten lokal oglądaliśmy w pierwszej edycji „Kuchennych rewolucji” Magdy Gessler, zresztą bardzo udanych. To było w 2011 roku.

Magda Gessler chwaliła i restaurację, i zarządcę, a nawet przysyłała tu innych kucharzy po naukę. Niestety, problemy zdrowotne właściciela spowodowały, że to jedno ze słynniejszych miejsc na kulinarnej mapie Pszczyny zostało zamknięte. Lokal długo stał pusty, przez cały rok czekając na nowego najemcę.

Teraz lokal, w którym mieściła się dawna restauracja, przeszedł gruntowny remont. Trwał prawie pół roku.

Dziś jego wnętrze jest białe i przytulne. Ale jak wygląda dokładnie, klienci będą się mogli przekonać najprawdopodobniej dopiero w połowie lutego. Jak mówi Justyna Legierska-Uherek, odpowiedzialna za marketing restauracji, oficjalne otwarcie nowego lokalu nastąpi 11 lutego.

ZOBACZ TAKŻE:
Restauracja Kuchnia i Wino w Pszczynie zamknięta. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler się nie udały

Właścicielem Patio Con Gusto jest Łukasz Kozioł, właściciel Bazaru u Koziołka na pszczyńskim rynku.

Nowy punkt gastronomiczny oferuje menu, jakiego w mieście brak. A mowa o sushi, które serwowane będzie razem z owocami morza i świeżymi rybami w każdy piątek.

Restauracja bowiem otwarta będzie tylko trzy dni w tygodniu. Poza piątkiem także w czwartek i niedzielę. W pozostałe dni odbywać się tu mają imprezy okolicznościowe. W czwartki szef kuchni, czyli Dominik Duraj, znany dotychczas z innej słynnej pszczyńskiej restauracji: Wodnej Wieży i dwukrotny zdobywca trzech czapek prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault & Millau, podawać będzie wołowe steki oraz różnego rodzaju pasty.

W niedzielę natomiast będzie czas na rodzinne obiady kuchni polskiej i regionalnej, ale w nowatorskim wydaniu.

Co ciekawe, goście będą mogli oglądać przygotowywanie potraw, bo zaplanowano tzw. live cooking. Będzie też bogata karta win. W piwnicy jest ich 18 rodzajów.

Live cooking oraz kuchnia tematyczna ma być też atrakcją wesel, które będą tu organizowane. - Duża sala zmieści 140 osób, kameralna 30-40, a restauracja 40 - dodaje Legierska-Uherek. Co ciekawe, otwarcie restauracji jeszcze się nie odbyło właśnie z powodu imprez okolicznościowych, które już się tu odbywają.

Warto dodać również, że restauracja ma też specjalny piec do wypiekania chleba oraz własną wędzarnię.


*Studniówki 2016 Szalona zabawa maturzystów. Zobaczcie, co się dzieje ZDJĘCIA + WIDEO
*Abonament RTV na 2016: Ile kosztuje, kto nie musi płacić SPRAWDŹ
*Horoskop 2016 dla wszystkich znaków Zodiaku? Dowiedz się, co Cię czeka
*Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
*1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty