Grudniowa aura na razie jest łaskawa - wciąż nie ma mrozów, a śnieg zapowiadany jest najwcześniej tuż przed Bożym Narodzeniem. Nic dziwnego, że przy takiej temperaturze, jaką mamy od kilku dni, czyli w dzień 5-6 stopni Celsjusza, wiele firm wciąż prowadzi np. prace remontowe i budowlane na ot-wartej przestrzeni. Dlatego, chociaż nie ma mrozu ani śniegu, problem zimowych obowiązków pracodawców jest aktualny.
- To mój pierwszy grudzień w pracy i chciałbym wiedzieć, czy pracownikom fizycznym należą się jakieś dodatkowe świadczenia w pracy, którą wykonujemy „pod chmurką” - pyta pan Jarosław S. z Bytomia. - Mój szef twierdzi, że dopóki nie ma mrozów i śniegu, to żadna dodatkowa odzież nam się nie należy. A ja słyszałem, że powinniśmy dostawać nawet ciepłą zupę, bo przecież nawet przy temperaturze 5 stopni Celsjusza, gdy się pracuje kilka godzin na powietrzu, naprawdę można porządnie zmarznąć. Napiszcie, co przepisy mówią na ten temat - prosi.
- Przepisy Kodeksu pracy podają dokładnie, co zależy zapewnić pracownikom wykonującym służbowe obowiązki w okresie od 1 listopada do 31 marca, który jest traktowany jako okres zimowy - mówi Beata Sikora-Nowakowska, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach.
Ekspert OIP wyjaśnia: Gdy pracownik zimą marznie
Beata Sikora-Nowakowska, rzecznik prasowy OIP w Katowicach:
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom właściwą temperaturę w pomieszczeniach, w których wykonują swoje zawodowe obowiązki - odpowiednią do rodzaju wykonywanych czynności. Tym bardziej ci, którzy pracują na otwartej przestrzeni, nie mogą być narażeni na niekorzystne warunki atmosferyczne.
W pomieszczeniach biurowych lub innych, w których wykonuje się lekką pracę fizy-czną, temperatura nie może być niższa niż 18 st. C. Pozostali pracownicy zatrudnieni w pomieszczeniach pracy, np. w halach produkcyjnych, muszą mieć zapewnioną temperaturę nie niższą niż 14 st. C.
Stanowiska pracy na otwartej przestrzeni powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy byli chronieni przed opadami, niską lub wysoką temperaturą, a także silnym wiatrem. Osoby zatrudnione przy pracach w nieogrzewanych pomieszczeniach (gdy ze względu na technologię produkcji lub z innych przyczyn ogrzanie tych pomieszczeń nie jest możliwe), powinny mieć zapewnione w pobliżu miejsc pracy pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się i zmianę odzieży.
Pomieszczenia te powinny być też zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków, a temperatura w nich powinna się utrzymywać na poziomie co najmniej 16 st. C. Jeżeli - ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej przestrzeni zimą - nie można zapewnić nawet takich pomieszczeń, należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła - przy zachowaniu wymagań ochrony przeciw-pożarowej (np. koksowniki).
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom odpowiednią odzież ochronną oraz środki ochrony stóp i rąk. Jeżeli w środowisku pracy temperatura spadnie poniżej zera stopni Celsjusza, pracownicy powinni używać rękawic chroniących przed odmrożeniami.
W okresie zimowym, czyli od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma także obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki regeneracyjne.
Są one nieodpłatne i przysługują pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych.
Musi to być jedno danie gorące - jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, wówczas może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych albo przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie - z otrzymanych od pracodawcy produktów. Są to też napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków pracy.
W okresie zimowym, gdy temperatura otoczenia spada poniżej 10 st. C, pracodawcy są zobowiązani do zapewnienia napojów pracownikom zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni. Pracodawca zapewnia pracownikom ciepłe napoje w ilości zaspokajającej ich potrzeby, a rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Posiłki i napoje powinny być wydawane pracownikom w dniach wykonywania prac i uzasadniających ich wydawanie - w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Natomiast napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspakajającej ich potrzeby.
*Prezenty pod choinkę 2015 To najciekawsze propozycje
*Mikołaj lata nad Śląskiem! ZOBACZ WIDEO i ZDJĘCIA To nie jest fotomontaż
*Roraty 215: Pytania i odpowiedzi z Małego Gościa Niedzielnego
*Jak zdobyć becikowe i 1000 zł na dziecko? ZOBACZ KROK PO KROKU
*Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?