Przygotowanie kaczki z grzybami i kaszą w ciągu jednej godziny, w dodatku w nieznanej sobie kuchni, tak aby podbiła podniebienia znanych szefów kuchni, m.in. Mirka Drewniaka. Takiego ambitnego zadania podjęli się w poniedziałek, 12 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z Pszczyny, Bielska-Białej, Rybnika, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Tychów i Wisły. W restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu kulinarnego "Wehikuł smaku". Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do wiktoriańskiej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą. Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Inwencja młodych kucharzy przerosła wyobrażenia jury. Jedna ekipa przygotowała nawet mus z... jarzębiny.
Najlepiej przygotowali kaczkę Agnieszka Warczok i Kamil Widenka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. Drugie miejsce zajęli Ewelina Jakubiec i Jakub Górny z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych
w Bielsku-Białej, a trzecie miejsce zdobyły Anna Kapica i Justyna Pyrtek z Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie. Jury wyróżniło także duet z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły w składzie: Marek Pilch i Łukasz Świtała.
Uczestnicy:
- Zespół Szkół nr 7 w Tychach reprezentowali Szymon Szyja i Marcin Wróbel. Ugotowali kaczkę po wiktoriańsku z kaszottto w towarzystwie polskich warzyw.
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim reprezentowali Kamil Widenka i Agnieszka Warczok. Ugotowali oni kaczkę sous vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podaną na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego.
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali Marek Pilch i Łukasz Świtała. Zaproponowali kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów.
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku reprezentowali Ewelina Seneczyn i Michał Stacherczak. Ugotowali oni aksamitną pierś kaczą w kąpieli z nalewki gruszkowej w asyście musu dyniowego i stożków maślano-kukurydzianych.
- Zespół Szkół nr. 1 w Pszczynie reprezentowały Anna Kapica i Justyna Pyrtek. Dziewczyny ugotowały pierś z kaczki pod pierzynką.
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Ewelina Jakubiec i Jakub Górny. Przyrządzili przydymioną kaczą pierś z zagadkową babeczką w asyście pomarańczowych kropli.
- Zespół Szkół nr 1 w Żorach reprezentowały Dorota Zadka i Paulina Roszak. Przygotowały żurawinową fantazję.
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?