18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pszczyna: Konkurs kulinarny dla uczniów w Wodnej Wieży [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Zwycięzcy konkursu - Agnieszka Warczak i Kamil Widenka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
W poniedziałek, 12 listopada w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu "Wehikuł smaku". Wzięli w nim udział uczniowie następujących miast: Pszczyna, Bielsko-Biała, Rybnik, Żory, Wodzisław Śląski, Tychy, Wisła. Zwyciężyła ekipa z Wodzisławia.

Przygotowanie kaczki z grzybami i kaszą w ciągu jednej godziny, w dodatku w nieznanej sobie kuchni, tak aby podbiła podniebienia znanych szefów kuchni, m.in. Mirka Drewniaka. Takiego ambitnego zadania podjęli się w poniedziałek, 12 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z Pszczyny, Bielska-Białej, Rybnika, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Tychów i Wisły. W restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu kulinarnego "Wehikuł smaku". Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do wiktoriańskiej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą. Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Inwencja młodych kucharzy przerosła wyobrażenia jury. Jedna ekipa przygotowała nawet mus z... jarzębiny.
Najlepiej przygotowali kaczkę Agnieszka Warczok i Kamil Widenka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. Drugie miejsce zajęli Ewelina Jakubiec i Jakub Górny z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych
w Bielsku-Białej, a trzecie miejsce zdobyły Anna Kapica i Justyna Pyrtek z Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie. Jury wyróżniło także duet z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły w składzie: Marek Pilch i Łukasz Świtała.

Uczestnicy:

  • Zespół Szkół nr 7 w Tychach reprezentowali Szymon Szyja i Marcin Wróbel. Ugotowali kaczkę po wiktoriańsku z kaszottto w towarzystwie polskich warzyw.
  • Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim reprezentowali Kamil Widenka i Agnieszka Warczok. Ugotowali oni kaczkę sous vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podaną na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego.
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali Marek Pilch i Łukasz Świtała. Zaproponowali kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów.
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku reprezentowali Ewelina Seneczyn i Michał Stacherczak. Ugotowali oni aksamitną pierś kaczą w kąpieli z nalewki gruszkowej w asyście musu dyniowego i stożków maślano-kukurydzianych.
  • Zespół Szkół nr. 1 w Pszczynie reprezentowały Anna Kapica i Justyna Pyrtek. Dziewczyny ugotowały pierś z kaczki pod pierzynką.
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Ewelina Jakubiec i Jakub Górny. Przyrządzili przydymioną kaczą pierś z zagadkową babeczką w asyście pomarańczowych kropli.
  • Zespół Szkół nr 1 w Żorach reprezentowały Dorota Zadka i Paulina Roszak. Przygotowały żurawinową fantazję.


*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kucharz

Oczywiście jarzębina jest jadalna ale tylko i wyłącznie w formie przetworzonej. Niestety surowa jarzębina nie jest już taka idealna ;)

k
kucharz

Autorowi tego artykułu polecam powrót do szkoły podstawowej. Jarzębin jest jadalna, swietnie pasuje jako dodatek do mięs, a konfitura z jarzębiny jest idealna do herbaty na dlugie zimowe wieczory. Jest tylko jeden warunek- trzeba ją wczesniej przymrozić. Proponuję najpierw zajrzeć do encyklopedii a dopiero potem wypisywać takie głupoty.

Dodaj ogłoszenie