Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sosnowiec. Warzywa na start, czyli wojewódzki konkurs gastronomiczny CKZiU. Takich potraw nie powstydziłaby się żadna restauracja

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Pełni zapału uczniowie, profesjonalne jury i przede wszystkim pyszne potrawy: tak wyglądała tegoroczna edycja konkursu kulinarnego w sosnowieckim CKZiU. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Pełni zapału uczniowie, profesjonalne jury i przede wszystkim pyszne potrawy: tak wyglądała tegoroczna edycja konkursu kulinarnego w sosnowieckim CKZiU. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Adam Tobojka
Po raz siódmy w sosnowieckim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbył się konkurs „Uczniowskie inspiracje kulinarne”, w którym o tytuł najlepszych kucharzy walczyli reprezentanci ośmiu szkół technicznych z terenu województwa śląskiego. Tematem tegorocznego konkursu były dania warzywne. Kto zdobył pierwsze miejsce w konkursie?

Konkurs „Uczniowskie inspiracje kulinarne” ma długą, bo już siedmioletnią tradycję. Odbywa się rokrocznie od 2017 roku, w trakcie pandemii formuła konkursu została przeprowadzona online.

Celami organizacji konkursu jest wzbudzenie zainteresowania gastronomią wśród uczniów, nawiązanie kontaktów międzyszkolnych i promocja najnowszych trendów w świecie kulinarnym. W tegorocznej edycji udział wzięło osiem drużyn, reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całego województwa śląskiego, między innymi Orlątowic, Zawiercia, Jastrzębia Zdroju, Mysłowic i Sosnowca.

Konkurs odbył się w dwóch etapach – szkolnym, w trakcie którego zostali wybrani reprezentanci „gastronomików” z regionu i wojewódzkim, gdzie uczniowie zmierzyli się o tytuł najlepszego.

Uczniowie rywalizowali między sobą na polu sporządzania i aranżacji przystawek i dań głównych. Wszystkie potrawy zostały przygotowane od podstaw przez uczestników konkursu, z wybranych przez siebie składników. Lista dań konkursowych została zgłoszona wcześniej do organizatorów wydarzenia – uczniowie na ich przygotowanie mieli dwie godziny.

- Tegoroczny konkurs odbywa się pod hasłem „Warzywa w roli głównej”. Oznacza to że głównym składnikiem zarówno przystawek, jak i dań głównych muszą być warzywa. Co roku staramy się promować inny produkt, w tym roku wybór padł na odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne i, nie ma co ukrywać, coraz bardziej modne warzywa – mówi Agnieszka Nograd, kierownik szkolenia praktycznego w CKZiU w Sosnowcu i współorganizatorka konkursu.

Po przygotowaniu prace uczestników konkursu ocenione zostały przez profesjonalne jury, złożone z szefów kuchni. Dania oceniane były pod kątem sposobu przygotowania, aranżacji, sposobu podania i oczywiście smaku. W tym roku uczniowie walczyli o naprawdę imponujące nagrody: puchary, dyplomy i nagrody rzeczowe – w tym całodniowe wejściówki do Energylandii – ufundowane zostały przez zarząd parku rozrywki: dyrektor gastronomii Energylandii, Robert Dragunowicz należał do zespołu wyłaniającego zwycięskie potrawy.

Po długich naradach wyłonieni zostali zwycięzcy: pierwsze miejsce w konkursie zajęli Jakub Biłka i Oliwia Jarnot z CKZiU w Mysłowicach.

- Dzisiejsze zwycięstwo to wielki sukces, razem z moją przyjaciółką niezwykle cieszymy się z tak wysokiego miejsca – mówi Jakub, członek zwycięskiej drużyny na VII wojewódzkim konkursie „Uczniowskie inspiracje kulinarne”. - Jesteśmy niezwykle zadowoleni z naszego występu, tym bardziej, że chodzimy dopiero do pierwszej klasy i dopiero rozpoczynamy naszą kulinarną drogę.

Zwycięskie potrawy to gazpacho w dwóch wariantach: paprykowym z pomidorami, cebulą czosnkiem i przyprawione miodem i ogórkowym z selerem, awokado, sokiem z limonki i miętą. Jako danie główne uczniowie zaserwowali zapiekankę warzywną z goframi serowo-szpinakowymi w sosie pomidorowym.

- Potrawę tę wybraliśmy specjalnie na konkurs, jej przygotowanie kilkukrotnie ćwiczyliśmy przed naszym występem. Modyfikowaliśmy przepisy, staraliśmy się wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu. Z tego powodu zmieniliśmy między innymi ser z francuskiego na polski: jeżeli mamy coś, co jest nasze, polskie to nie ma sensu szukać tego w innych krajach – mówi Jakub Biłka.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera