MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sosnowiec. Warzywa na start, czyli wojewódzki konkurs gastronomiczny CKZiU. Takich potraw nie powstydziłaby się żadna restauracja

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Pełni zapału uczniowie, profesjonalne jury i przede wszystkim pyszne potrawy: tak wyglądała tegoroczna edycja konkursu kulinarnego w sosnowieckim CKZiU. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Pełni zapału uczniowie, profesjonalne jury i przede wszystkim pyszne potrawy: tak wyglądała tegoroczna edycja konkursu kulinarnego w sosnowieckim CKZiU. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Adam Tobojka
Po raz siódmy w sosnowieckim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbył się konkurs „Uczniowskie inspiracje kulinarne”, w którym o tytuł najlepszych kucharzy walczyli reprezentanci ośmiu szkół technicznych z terenu województwa śląskiego. Tematem tegorocznego konkursu były dania warzywne. Kto zdobył pierwsze miejsce w konkursie?

Konkurs „Uczniowskie inspiracje kulinarne” ma długą, bo już siedmioletnią tradycję. Odbywa się rokrocznie od 2017 roku, w trakcie pandemii formuła konkursu została przeprowadzona online.

Celami organizacji konkursu jest wzbudzenie zainteresowania gastronomią wśród uczniów, nawiązanie kontaktów międzyszkolnych i promocja najnowszych trendów w świecie kulinarnym. W tegorocznej edycji udział wzięło osiem drużyn, reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całego województwa śląskiego, między innymi Orlątowic, Zawiercia, Jastrzębia Zdroju, Mysłowic i Sosnowca.

Konkurs odbył się w dwóch etapach – szkolnym, w trakcie którego zostali wybrani reprezentanci „gastronomików” z regionu i wojewódzkim, gdzie uczniowie zmierzyli się o tytuł najlepszego.

Uczniowie rywalizowali między sobą na polu sporządzania i aranżacji przystawek i dań głównych. Wszystkie potrawy zostały przygotowane od podstaw przez uczestników konkursu, z wybranych przez siebie składników. Lista dań konkursowych została zgłoszona wcześniej do organizatorów wydarzenia – uczniowie na ich przygotowanie mieli dwie godziny.

- Tegoroczny konkurs odbywa się pod hasłem „Warzywa w roli głównej”. Oznacza to że głównym składnikiem zarówno przystawek, jak i dań głównych muszą być warzywa. Co roku staramy się promować inny produkt, w tym roku wybór padł na odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne i, nie ma co ukrywać, coraz bardziej modne warzywa – mówi Agnieszka Nograd, kierownik szkolenia praktycznego w CKZiU w Sosnowcu i współorganizatorka konkursu.

Po przygotowaniu prace uczestników konkursu ocenione zostały przez profesjonalne jury, złożone z szefów kuchni. Dania oceniane były pod kątem sposobu przygotowania, aranżacji, sposobu podania i oczywiście smaku. W tym roku uczniowie walczyli o naprawdę imponujące nagrody: puchary, dyplomy i nagrody rzeczowe – w tym całodniowe wejściówki do Energylandii – ufundowane zostały przez zarząd parku rozrywki: dyrektor gastronomii Energylandii, Robert Dragunowicz należał do zespołu wyłaniającego zwycięskie potrawy.

Po długich naradach wyłonieni zostali zwycięzcy: pierwsze miejsce w konkursie zajęli Jakub Biłka i Oliwia Jarnot z CKZiU w Mysłowicach.

- Dzisiejsze zwycięstwo to wielki sukces, razem z moją przyjaciółką niezwykle cieszymy się z tak wysokiego miejsca – mówi Jakub, członek zwycięskiej drużyny na VII wojewódzkim konkursie „Uczniowskie inspiracje kulinarne”. - Jesteśmy niezwykle zadowoleni z naszego występu, tym bardziej, że chodzimy dopiero do pierwszej klasy i dopiero rozpoczynamy naszą kulinarną drogę.

Zwycięskie potrawy to gazpacho w dwóch wariantach: paprykowym z pomidorami, cebulą czosnkiem i przyprawione miodem i ogórkowym z selerem, awokado, sokiem z limonki i miętą. Jako danie główne uczniowie zaserwowali zapiekankę warzywną z goframi serowo-szpinakowymi w sosie pomidorowym.

- Potrawę tę wybraliśmy specjalnie na konkurs, jej przygotowanie kilkukrotnie ćwiczyliśmy przed naszym występem. Modyfikowaliśmy przepisy, staraliśmy się wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu. Z tego powodu zmieniliśmy między innymi ser z francuskiego na polski: jeżeli mamy coś, co jest nasze, polskie to nie ma sensu szukać tego w innych krajach – mówi Jakub Biłka.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Euro 2024: STUDIO-EURO ODC-3 PRZED MECZEM POLSKA - AUSTRIA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni