Gliwice. Dawna giełda zbożowa odzyskała blask. Będzie kusić ofertą restauracyjną

OPRAC.:
Marlena Polok-Kin
Marlena Polok-Kin
Budynek dawnej Giełdy Zbożowej w Gliwicach wygląda po przebudowie znakomicie.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Budynek dawnej Giełdy Zbożowej w Gliwicach wygląda po przebudowie znakomicie.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Arkadiusz Gola / Polskapresse
Smaki świata, restauracje m.in. włoska i japońska mają powstać w budynku starej, pocztowej paczkarni, a wcześniej dawnej giełdy zbożowej w Gliwicach. Budynek za Pocztą Główną przeszedł metamorfozę.

Dawna giełda zbożowa w Gliwicach odzyskała blask

Budynek dawnej Giełdy Zbożowej przy ul. Dolnych Wałów firma DL Invest Group kupiła wraz z budynkiem dawnej Poczty Głównej. Właśnie zakończyła się jego modernizacja. Ma tu powstać miejsce dedykowane wielbicielom dobrej kuchni - orientalnej i włoskiej, powstaną tu bowiem restauracje oferujące takie przysmaki. Ale nie tylko.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Budynek będzie pełnił przede wszystkim funkcję biurową i gastronomiczną. Na terenie inwestycji powstaną między innymi restauracje włoska i japońska Na parterze zaaranżowano też przestrzeń na siłownię.

Jak zapewnia inwestor, wpisany do rejestru zabytków budynek z XIX w. przystosowano do standardów nowoczesnych obiektów usługowych. Modernizację przeprowadzono we współpracy z wojewódzkim konserwatorem zabytków i z poszanowaniem walorów historycznych.

Nie przeocz

Budynek dawnej Giełdy Zbożowej w Gliwicach jest praktycznie niewidoczny z ulicy. Mieści się w podwórzu dawnej Poczty Głównej. Aby się do niego dostać, trzeba przejść przez bramę.

Ciekawy, zabytkowy obiekt z żółtej klinkierowej cegły i o charakterystycznej bryle z łukowym sklepieniem został gruntownie zmodernizowany. Najpierw była tam giełda zbożowa, później targu artykułów żywnościowych, a następnie paczkarnia Poczty Polskiej. Teraz obiekt został przebudowany. Wyremontowano wszystkie pomieszczenia i dostosowano je do wymogów współczesnych użytkowników i nowych funkcji.

Zobacz koniecznie

Jak zapewnia inwestor, przyszli najemcy obiektu o łącznej powierzchni 800 mkw będą mogli korzystać z takich wygód, jak energooszczędne oświetlenie, system bieżącego odczytu zużycia energii biernej, czy wskaźnika dostępności miejsc parkingowych. Budynek będzie pełnił przede wszystkim funkcję biurową i gastronomiczną. Na parterze zaaranżowano też przestrzeń na siłownię.

W ramach prac modernizacyjnych wymieniono instalację elektryczną i wentylacyjną, zainstalowano klimatyzację. Renowację przeszła zabytkowa elewacja budynku, podobnie zabytkowe posadzki, drzwi, granitowe schody wejścia głównego oraz polichromia biegów klatek schodowych. Zostały także zainstalowane systemy kontroli obiektu oraz monitoring wizyjny zapewniający bezpieczeństwo najemcom i innym użytkownikom.

Musisz to wiedzieć

Na dachu obiektu zaaranżowano patio z roślinnością, które będzie miejscem rekreacji i odpoczynku pracowników.
Modernizacja dawnej Poczty Głównej i stworzenie DL Vintage Post kosztowało ponad 20 mln zł. Generalnym wykonawcą i projektantem modernizacji była firma DL Invest Group PM S.A.

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie