Jagodom przypisuje się właściwości lecznicze
Każdy miłośnik jagód zgodzi się z faktem, że owoce te już same w sobie stanowią pyszny sezonowy przysmak, na jaki wiele osób czeka z utęsknieniem. Nic zatem dziwnego, że ich wyjątkowy, orzeźwiający i słodki smak przyciąga jak magnes, a także sprawia, że trudno im się oprzeć. Ze względu na to, że są bardzo apetyczne sięgamy po nie również wtedy, gdy przygotowujemy posiłki oraz desery. Jagody to jednak nie tylko wyśmienity smak, ale także spora dawka witamin, dzięki którym organizm zyskuje wiele istotnych dla jego funkcjonowania składników. Te sezonowe owoce stanowią źródło wielu cennych minerałów, jakie korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jagody zawierają między innymi takie witaminy jak C, PP, A i z grupy B. Ponadto, są bogate w antocyjany, garbniki katechinowe, kwercetynę, kwas ursolowy, fenolokwasy, kwasy organiczne, cukry oraz pektyny, a także magnez, wapń, fosfor czy potas.
Jagody wpływają korzystnie na procesy widzenia i wspierają leczenie między innymi tak zwanej kurzej ślepoty, zaćmy oraz jaskry. Owoce te chronią też przed stresem oksydacyjnym, a także wykazują właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, ściągające i przeciwnowotworowe. Ponadto zapobiegają odwodnieniu, hamują biegunkę oraz rozwój bakterii chorobotwórczych w żołądku i jelitach.
Sprawdzą się idealnie jako dodatki do wiosenno-letnich potraw
Wielbiciele jagód mogą wreszcie sięgnąć po przepyszne owoce, by nie tylko zjeść je same, ale również przyrządzić z nich wyśmienite potrawy, ciasta i desery. Te stanowią idealny pomysł na wiosenno-letnie posiłki oraz przekąski, bowiem są lekkie, rozpływające się w ustach, a przy tym zdrowe i pożywne. Wiele potraw z ich dodatkiem może być wbrew pozorom sycących, nie powodując jednocześnie uczucia pełności. Świeże jagody można już nabyć na targach oraz w osiedlowych „warzywniakach”, a już niebawem dodatkowe stoliki z jagodami pojawiają się również w miejscach, znajdujących się w pobliżu marketów, przy centrach handlowych, a nawet na parkingach samochodowych w różnych częściach miast.
Pyszny, słodki i orzeźwiający smak jagód jest jedyny w swoim rodzaju, zatem warto skorzystać z tych sezonowych owoców w domowej kuchni, by przyrządzić wspaniałe smakołyki. Wśród nich mogą pojawić się wersje obiadowe, jak na przykład naleśniki, pierogi, ryż czy makaron z jagodami oraz dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Niezawodną przekąską stanie się koktajl, grysik polany zblendowanymi owocami albo przepyszne ciasto drożdżowe bądź ucierane z dodatkiem jagód.
W załączonej galerii prezentujemy przykładowe przepisy na jagodowe potrawy, ciasta i desery. Zobacz, jakie pyszności można przygotować z takimi owocami!
Nie przeocz
- Symbol Katowic znika z powierzchni ziemi. Trwa likwidacja wieży szybowej Roździeński
- Dom w cenie mieszkania? To możliwe. Tanie domy z potencjałem na sprzedaż w Śląskiem
- Lokomotywa z wizerunkiem Jana Czochralskiego - wybitnego polskiego chemika
- Ivi Lopez, gwiazda Rakowa Częstochowa i jego piękna żona zostali rodzicami
Musisz to wiedzieć
STUDIO EURO 2024 ODC. 6
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Uwaga na te numery telefonów! Nigdy ich nie odbieraj i nie oddzwaniaj
- Mężczyźni o tych imionach są najgorszymi mężami. Mają trudny charakter [LISTA]
- Ogromny wyciek danych klientów Agata Meble. Jakie dane wykradli hakerzy?
- Igrzyska Olimpijskie startują niebawem. Zobacz niezbędnik kibica przed turniejem!