Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak wyglądają posiłki w Klinicznym Szpitalu Psychiatrycznym w Rybniku. Placówka przystąpiła do pilotażowego programu "Dobry posiłek"

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski
Placówka przystąpiła do pilotażowego programu "Dobry Posiłek"
Placówka przystąpiła do pilotażowego programu "Dobry Posiłek" Kliniczny Szpital Psychiatryczny SPZOZ w Rybniku
Szpitalne jedzenie wciąż dla wielu pacjentów może kojarzyć się negatywnie. To w dalszym ciągu problem wielu placówek, choć wydaje się, że jest światełko w tunelu. Narodowy Fundusz Zdrowia wprowadził pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”, do którego przystąpił już chociażby Kliniczny Szpital Psychiatryczny w Rybniku. Posiłki wyglądają tu wyjątkowo apetycznie.

Tak wyglądają posiłki w Klinicznym Szpitalu Psychiatrycznym w Rybniku

Na śniadanie: pieczywo, masło, ser żółty, kiełbasa drobiowa, świeży szpinak i kawa z mlekiem. Na obiad: zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z fasolki szparagowej i kompot owocowy. Zaś na kolację: gotowana pierś z kurczaka, zielony ogórek, chleb, masło i herbata, a do tego deser mleczny z musem owocowym. To nie jest menu z hotelowej restauracji, a przykładowe dania, które swoim pacjentom serwuje Kliniczny Szpital Psychiatryczny w Rybniku. Placówka przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”.

- Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. W ramach programu Narodowy Fundusz Zdrowia dofinansowuje żywienie pacjentów w kwocie 25 zł osobodzień - informuje placówka.

Pacjenci zadowoleni z nowego programu żywienia

Radości z przystąpienia szpitala do nowego programu, nie kryją też sami pacjenci rybnickiej placówki. Jak przyznaje Michalina Zawarty, do dyrekcji szpitala spływają liczne podziękowania od pacjentów.

- To dzięki temu, że posiłki są bardziej urozmaicone. Racja żywnościowa dla każdego z pacjentów znacznie wzrosła. Do tej pory posiłki składały się ze śniadania, obiadu i kolacji, natomiast obecnie dołożyliśmy jeszcze jeden posiłek więcej. Pacjenci dostają dodatkowo "drugą kolację" - przyznaje Michalina Zawarty, rzecznik prasowa Klinicznego Szpitala Psychiatrycznego w Rybniku.

Na stronie internetowej szpitala, codziennie można śledzić jadłospis i zdjęcia posiłków, które otrzymują pacjenci. Te wyglądają wyjątkowo apetycznie. Program pilotażowy przewidziany jest do końca czerwca 2024 roku.

- Dzięki przystąpieniu do programu nasi pacjenci otrzymują jeszcze lepiej zbilansowane i bardziej urozmaicone posiłki, które mają przyczyniać się do szybszego powrotu do zdrowia - słyszymy.

Nie tylko lepsze posiłki, ale i porady dietetyka

To jednak nie wszystko, bo pacjenci rybnickiego szpitala psychiatrycznego mogą również skorzystać z porad dietetyka. W szpitalu jest bowiem zatrudniony dietetyk kliniczny, który dostosowuje diety poszczególnych pacjentów, jeśli jest to wymagane.

- Jeżeli lekarz zauważa, że pacjent ma problemy z odżywianiem, zleca konsultację z dietetykiem. Odbywa się wówczas rozmowa z pacjentem na temat indywidualnego dostosowania diety, a także doedukowania pacjenta w zakresie prawidłowego żywienia. Pacjenci mogą wówczas dowiedzieć się czego nie powinni spożywać - podkreśla Michalina Zawarty.

Szpitalna dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów

Codzienne informacje na temat jadłospisu, wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej rybnickiego szpitala. Umieszczane są również zdjęcia posiłków z danego dnia, które można zobaczyć w galerii.

Program Ministerstwa Zdrowia polega na udzielaniu spersonalizowanych porad żywieniowych pacjentom z oddziałów Chorób Wewnętrznych, Geriatrii i Diabetologii, Neurologii z Pododdziałem Udarowym, Rehabilitacji Neurologicznej, Chirurgii Ogólnej z Otolaryngologią i Urologią, Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu z Pododdziałem Chirurgii Artroskopowej, Otolaryngologii, Urologii, Skórno-Wenerologicznego oraz Klinicznego Perinatologii i Ginekologii Onkologicznej.

Według jego założeń, Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaca każdego dnia 25,62 zł do posiłków każdej osobie przebywającej w placówce. Z programu nie mogą skorzystać jedynie pacjenci hospitalizowani w Zakładzie Opieki Długoterminowej czy Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz żywieni wyłącznie dojelitowo lub pozajelitowo.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Tadeusz Płużański - Dlaczego warto pielęgnować pamięć o wyklętych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera